1. Начупете шоколада на парчета (или използвайте шоколадов чипс) в голяма пластмасова купа. Поставете купата в микровълнова фурна за 30 секунди. Пуснете за още 30 секунди и продължете така докато 50% от шоколада се разтопи, а останалият все още е в твърдо състояние.

2. Извадете купата и с помощта на силиконова шпатула разбъркайте шоколада енергично, докато неразтопеният шоколад се разтопи, а сместа стане хомогенна и лъскава. Шоколадът е темпериран.

3. Напръскайте 2 ленти хартия за печене (широки около 10-12 см и дълги около 30-40 см) с олио и ги залепете на ръба на плота. Вземете нож с острие с равни страни.

4. Потопете острието на ножа в разтопения шоколад и оберете шоколада от долната му страна на ръба на купата. Обърнете острието от другата страна и оберете само няколко сантиметра от шоколада, останалата част шоколад по острието ще представлява дължината на перото (около 6-7 см).

5. За да оформите перото, поставете острието на ножа с шоколада надолу върху лентата от хартия за печене, като не пускате дръжката на ножа през цялото време. Повдигнете ножа леко и с плавно движение издърпайте към вас. По този начин ще се оформи тънка дръжка на перото. Продължете по същия начин докато оформите пера от цялото количество шоколад.

6. Оставете оформените пера на стайна температура за 10 минути.

7. За да дооформите перата, повдигнете едно перо и със загрято на огън острие на нож направете малки ппрорези  от двете му страни.

8. Съхранявайте шоколадовите пера в метална кутия и използвайте за украса на торти или други десерти.

Продукти

  • 200- 300 г качествен бял шоколад

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички