Коледни бисквити с карамелен пълнеж
Рецепта от: Донал Скиан
Пригответе тези маслени какаови бисквити и ги слепете с топящ се в устата карамелен пълнеж. Поръсете със "снежинки" пудра захар и празничното настроение е гарантирано!
Продукти
- 250 г безсолно масло (меко)
- 150 г захар
- 300 г брашно
- 75 г какао
- 1 с.л. студено мляко или вода
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- пудра захар
- За карамеления пълнеж:
- 100 г мека кафява захар
- 50 г безсолно масло
- 2 с.л. златен сироп
- 1 звездичка анасон
- 1 пръчка канела
- 75 мл пълномаслена течна сметана
- щипка сол
Начин на приготвяне:
- 1.За бисквитеното тесто разбийте маслото със захарта до пухкавост, с помощта на миксер.
- 2. В друга купа смесете брашното, какаото и солта. Разбъркайте.
- 3. Добавете половината от сухите съставки към разбитото масло и разбийте до хомогенност. След това сипете и останалите сухи съставки и отново разбийте. Добавете прясното мляко и ваниловия екстракт и разбийте с миксер в продължение на 1-2 минути.
- 4. Извадете тестото върху плота и го разделете на 2 равни части. Оформете плоски дискове, увийте ги в прозрачно фолио и ги поставете в хладилник за 1 час.
- 5. За карамеления пълнеж смесете в касерола маслото, захарта, златния сироп и пуснете пръчката канела и звездичката анасон. Добавете и щипка сол. Разтопете сместа на слаб огън, като разбърквате от време на време, след това увеличете силата и варете 3-4 минути. Добавете сметаната и гответе още 1-2 минути, като разбърквате. Извадете подправките и пресипете сместа в купа. Оставете да изстине и да се сгъсти.
- 6. Извадете единия диск тесто и го разточете между 2 листа хартия за печене с дебелина 4-5 мм. Изрежете кръгли бисквити с помощта на ринг (6.5 см). Съберете отстатъка от тестото и отново го разточете и изрежете бисквити, ще получите 12-16 бр. С помощта на малка формичка звездичка изрежете звездичка по средата на всяка бисквита. Подредете бисквитите и зведичките в тава, постлана с хартия за печене. Поставете тавата в хладилник за 30 минути.
- 7. През това време разточете втория диск тесто, отново между 2 листа хартия за печене. С рингчето изрежете 12-16 бисквити и ги подредете в другата тава. Поставете ги в хладилник също за 30 минути.
- 8. Загрейте фурната на 180 градуса (160 с вентилатор) и печете бисквитите за 8-10 минути. Оставете ги да изстинат в тавите за 5 минути и след това ги прехвърлете върху решетка да изстинат напълно. Поръсете с пудра захар. Сипете по 1 ч.л. от карамеления пълнеж върху всяка цяла бисквити и захлупете с бисквита със звездичка по средата.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Курабийките на мама Еми
Рецепти Стоян и Лора
Линцер сладки с шипков мармалад
Рецепти Стоян и Лора
Меденки
Рецепти Рудолф ван Веен
Бисквити "Сахер"
Рецепти Силвия Колока
Амарети с кафе
Рецепти Стоян и Лора
Двуцветни сладки
Рецепти Рудолф ван Веен
Сладки "Червеният нос на Рудолф"
Рецепти Рудолф ван Веен
Португалски бисквити (biscoitos)
Рецепти Стоян и Лора
Бисквитки „Мики“
Рецепти Стоян и Лора
Орехови сладки с крем кафе