Това са коледни сладки във формата на елена Рудолф. Тестото е маслено, а глазурите са два вида. Приятно празнично забавление!

Продукти

  • За тестото:
  • 350 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. канела
  • 100 г студено масло
  • 175 г кафява захар
  • 1 яйце
  • 50 мл прясно мляко
  • За бялата глазура:
  • 3 с.л. пудра захар
  • 1 с.л. вода
  • За кафявата глазура:
  • 3 с.л. пудра захар
  • 1 с.л. вода
  • 1 ч.л. какао
  • Допълнително:
  • 50 г натурален шоколад
  • 100 г марципан
  • щипка червено цвекло на прах

Начин на приготвяне:

  • 1. Сипете брашното на плота и го поръсете с бакпулвер и канела. Разбъркайте и направете кладенче в него. В кладенчето сипете захарта, яйцето, млякото и маслото, нарязано на кубчета. С пръсти смесете първо продуктите в кладенчето и постепенно с брашното. Омесете гладко тесто. Оформете тестото на топка, сплескайте я и я увийте в прозрачно фолио. Поставете тестото в хладилник за 30 минути.
  • 2. Разточете тестото върху набрашнен плот с дебелина 3-4 мм. С помощта на формички за сладки – човече, изрежете сладки. Съберете излишното тесто и го разточете отново. Подредете сладките в плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете ги в предварително загрята фурна на 170 градуса 13 минути.
  • 3. Начупете шоколада в купа и го разтопете на водна баня. В купичка разбъркайте вода и пудра захар до гладкост и я пресипете във фунийка от хартия за печене. В същата купичка разбъркайте отново 1 с.л. вода и 3 с.л. пудра захар. Добавете какаото през цедка и разбъркайте до хомогенност. Пресипете във фунийка от хартия за печене.
  • 4. Омесете марципана с червеното цвекло на прах, докато той придобие равномерен червен цвят. Оформете малки топчици от него.
  • 5. Обърнете изпечените сладки с главата надолу. Отрежете тънко крайчето на фунийката с какаовата глазура и оформете контура на рогата на еленчето Рудолф. С бялата глазура нарисувайте очичките. Поставете топче марципан за нос. С какаовата глазура запълнете очертаните преди това рога на еленчетата.
  • 6. Разтопете шоколада на водна баня и пресипете от него в хартиена фунийка. Отрежете тънък край на фунийката и направете зеници на еленчетата. Оставете сладките 1 час на стайна температура да изсъхнат.

Свързани рецепти

Виж всички