Десерт „Екмек“ с кадаиф
Рецепта от: Стоян и Лора
1. Пригответе захарен сироп от водата, захарта, канелата и лимоновия сок.
2. Разпределете равномерно кадаифа по дъното на дълбока тава. Разтопете маслото и го излейте върху кадаифа. Печете в загрята на 180 градуса фурна, докато се зачерви – около 20 минути.
3. Извадете от фурната и веднага залейте с горещия сироп, като сипвате от него малко по малко. Оставете на стайна температура.
4. За ваниловия крем разбъркайте жълтъците със 100 мл студено прясно мляко. Прибавете брашното, нишестето и ваниловата захар и хубаво разбъркайте.
5. Кипнете останалото прясно мляко заедно със захарта. С част от него темперирайте жълтъците, върнете в съда и бъркайте докато се получи гъст крем.
6. Махнете от котлона и добавете маслото, когато се разтопи изсипете крема върху кадаифа и заравнете. Оставете леко да се охлади и покрийте с фолио. Приберете в хладилник за няколко часа.
7. Разбийте сметаната със захарта. Сложете я върху добре охладения сладкиш и заравнете.
8. Преди сервиране поръсете с накълцаните ядки.
Продукти
- 250 г суров кадаиф
- 125 г краве масло
- За сиропа:
- 500 г захар
- 500 г вода
- 1 пръчка канела
- 2 с.л. лимонов сок
- За ваниловия крем:
- 1 л прясно мляко
- 4 жълтъка
- 180 г захар
- 40 г брашно
- 40 г царевично нишесте
- 1 пакетче ванилова захар
- 60 г краве масло
- За гарниране:
- 450 мл течна животинска сметана (35%)
- 50 г пудра захар
- 100 г шамфъстъци
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене