Описание
Пати се завръща в легендарния щат Юкатан. Среща се с готвачи, занаятчии и семейства, съхраняващи традициите, дошли от маите. Тя научава как сливането на маянските техники с испанското влияние е създало кухня на световно ниво.
Пати се завръща в легендарния щат Юкатан. Среща се с готвачи, занаятчии и семейства, съхраняващи традициите, дошли от маите. Тя научава как сливането на маянските техники с испанското влияние е създало кухня на световно ниво.
Пати пътува заедно с Гилберто – местна звезда до мястото за барбекю. Той я черпи с печено козле (cabrito) и ребърца.
Не се оплаквайте, не търсете тоалетна и не искайте сол! Две смели сестри превръщат барачка, в която се сервира единствено яхния, в ресторант, който трябва да се посети. Но папагалът им хапе!
Подобно на противопоставянето между "салса роха" и "салса верде", щатът Нуево Леон е разделен между два професионални футболни отбора. Пати опитва храната на всеки стадион със звездни играчи от отборите, за да отсъди кой ще победи в битката с тако.
Авторът на книгата за мексиканския хляб ще покаже на Пати как да приготвя традиционни специалитети. Ще се срещнем и с един от учениците му, който чрез хляба привлича клиенти в заведението си.
Семейство Гарса кани всички на приготвянето на традиционно пилончило. Всеки трябва да се включи в бъркането, защото е трудно и не трябва да се спира. В оазиса на Нуево Леон срещаме три сестри, които притежават пекарна и правят хляб в кирпичени пещи.
„Градската ферма“ решава проблема с нуждата от разнообразни местни продукти, като разработва начин за отглеждането им в сурови условия и предоставя на ресторанти и семейства желаната питателна храна.
Кантините са барове, в които мъжете се събирали да пийнат, да хапнат и да се повеселят. Или да поговорят за разбитите си сърца. Местният историк Давид Каналес води Пати в две различни кантини и я запознава с историите и храната, които те предлагат.
Луис Ривас, 3-ти в Шампионата по родео в Хюстън, отваря в дома си барбекю ресторант. Пати иска да разбере разликата между карне асада и тексаското барбекю. Тя научава за Портокаловия пояс, известен с износа на портокали.
Шеф Уго Гуахардо издирва най-добрите продукти в цялата страна. Първо ни води в семейния ресторант „Ел Каминанте“, откъдето взима сушено месо. Пати обядва в „Ел Хонуко“, където опитва деликатесите му, а в дома му се учи как да прави черно печено пиле.
Новите приятели катерачи на Пати я водят в планината. Хапват елоте, овкусено по северняшки. След това Пати се свързва с четирима местни топ готвачи и ги кани на карне асада на фона на прекрасните планини Уастека.
Пати разучава кулинарните акценти в столицата на Халиско, Гуадалахара. Пробва емблематичния за града сандвич тортас ахогадас, среща се с местния шеф готвач Фабиан Делгадо и приготвя болийос и торта с местния деликатес татемадо де пуерко.
Пати открива места, на които храната и изкуството се сливат. Посещава завод за съдове и текстил. Запознава се с Пончо Кадена и Фернанда Коварубиас – двама креативни готвачи, творящи изкуство от храна, и накрая приготвя бадемова торта трес лечес.
Пати посещава два от най-популярните ресторанти в Гуадалахара, Супер Менудериа Кано и Бириера Чочоло, където научава тайните на две традиционни мексикански супи - менудо и бириа. Обратно в кухнята си, Пати осъвършенства няколко местни специалитета.
Наричат Халиско родното място на мариачите. В този епизод Пати научава повече за тяхната история, инструменти и музика. В Гуадалахара тя обядва с една от най-успешните мариачи групи – Нуево Текалитлан. У дома приготвя карне ен су хуго и шорткейк.
В Халиско Пати присъства на известно местно събитие. Ескарамуса е женско състезание за езда в чест на жените, били се за независимостта на Мексико. Пати научава историята и правилата. Тя готви местна бириа, а Фани Гърсън приготвя желиран десерт.
Пати представя шеф Мару Толедо, който се стреми да съхрани и предаде типични за Халиско рецепти. След това се среща със семейство, чието наследство се основава на текила и агаве, а понастоящем използва нови семена, създавайки работни места за жените.
Пати се среща със собствениците на един от най-вълнуващите ресторанти в Гуадалахара, които създават ястия, свързани с корените си. Шеф Марин създава напитка и десерт, вдъхновени от баба му, а Франсиско Мигоя приготвя десерт към любимо ястие на Пати.
Пати посещава известна туристическа дестинация, дом на най-известната мексиканска напитка – текилата. Тя научава историята и стъпките в производството й. Приготвя царевична тортия със салса верде и традиционен червен ориз.
Пати е в популярен мексикански курорт – Пуерто Ваярта. Опитва най-вкусната улична храна, приготвяна от Тиери Буле, и посещава местен ресторант. Научава какво е да храниш хиляди туристи всеки ден и присъства на приготвянето на местен специалитет.
Пати представя любимото на всички мексиканско тако. Опитва най-добрите тако в Халиско – марлин тако в Пуерто Ваярта и барбакоа тако в Гуадалахара. Тя приготвя тако и тостада със севиче, достойни за всеки любител на тако.
В Тусон Пати се учи да прави хляб с един от най-добрите американски хлебари – Дон Гуера Барио. Това я кара да се върне в Сонора, за да види откъде идва специалното зърно. В своята кухня Пати готви с това специално брашно.
Пати прекарва един ден в столицата на Сонора – Хермозийо. От гигантските бурито на Доня Гийе до месото за любители в популярния ресторант Мочомос, през бирения парк Ла Руина и хотдога на Сонора, Пати опознава цялата кулинарна сцена на Хермозийо.
В Сонора Пати присъства на две кулинарни традиции. В Бахиа Кино местен рибар получава благословия от жена от племето сери, а в планинския град Матапе една от малкото жени месари заколва крава, за да нахрани общността в обичай, наречен "подкрепа".
Пати прекарва време с момчетата си, готвейки класическо ястие в духа на Сонора. Първо им показва основата на сонорската традиция – карне асада, а за десерт приготвят маслен крем с фъстъчено масло и галет с грозде.
Брашното и месото са основни в сонорската кухня и Пати показва своя версия на класическо ястие с двете-„бурито карне кон чили“. В Сонора тя посещава най-старата мелница, учи как се приготвят традиционни бисквити и ни показва как да ги правим у дома.
Пати готви заедно със сина си Сами рецепти, вдъхновени от пътуванията й в Сонора, които знае, че ще той хареса. В Сонора Пати от първа ръка вижда как семейната връзка може да бъде тайната на вкусните рецепти на две известни фамилии за улична храна.
Пати пътува до брега на Сонора, където местна легенда й показва миди, ресторанта и кухнята си, заедно с някои прекрасни рецепти. Пати среща собственика на сергия за морски дарове, известен с уменията си с ножа. Това я вдъхновява за подобни рецепти.
Пати прави три класически рецепти, всяка завършено ястие - специална риба, богата яхния и вкусен ориз с миди. В Сонора тя посещава курорта Пуерто Пеньяско, където най-добрите местни готвачи я отвеждат на пазара за пир с любими рецепти от региона.
Докато Пати пътува с екипа си през огромния щат Сонора, тя се вдъхновява от смелите вкусове и съставки. Те спират при красива хасиенда, където Пати приготвя истински пир с местни ястия на открито. В знак на благодарност, тези ястия са за екипа й.
Пати е вдъхновена от „вкуса на севера“, където властва горещата пустиня. Приготвя тамалес с царевица, лют пипер и сирене, а за основно - свински пържоли със салата от мариновано грозде. Посещава традиционна хасиенда и вкусва истинска храна от ранчо.
Пати посещава Кулиакан, столицата на щат Синалоа. Кулиакан е производствен и търговски център за фермерски и морски продукти. Гид на Пати е известният готвач и кулинарен посланик Мигел Таниама.
Пати посещава Кулиакан, столицата на щат Синалоа - производствен и търговски център за фермерски и морски продукти. Гид на Пати е известният готвач Мигел Таниама. Той показва на Пати най-добрите пазари, улична храна и ресторанти.
Пати посреща в кухнята си своя приятелка и телевизионна водеща - Вивиан. Те ще готвят по две любими рецепти на двете.
Пати се отправя към Лос Мочис - крайбрежен град в северен Синалоа, основан от американци в края на 19-и век. След като се запознава с историята му и уличната храна, Пати се връща в кухнята си и създава две рецепти за тако.
Мазлатан - 20 км крайбрежни алеи, улици с къщи в ярки цветове и едни от най-добрите ресторанти в Мексико. Град с бурна история, понастоящем - луксозна дестинация. Пати обикаля с шеф Усуна и Захи Телес, а шеф Усуна я води в семейния си ресторант.
Ел Фуерте - един от "вълшебните" мексикански градове. Основан през 1563 г. и над 300 г. е бил основен земеделски и търговски център в Мексико. Пати се отбива в х-л "Посада Идалго", опитва известните им омари и създава няколко рецепти в своята кухня.
Пати отива в село Хинетес, което сякаш е застинало във времето. Местните 100 жители живеят от това, което ражда земята и са запазили своите традиции. Пати е първият посетител, дошъл да се запознае с храната им и те организират празник в нейна чест.
Жп линията Ел Чепе е бивш търговски път от пазара за добитък в Канзас Сити до най-близкото пристанище в Мексико. Пати ще посети кухнята във влака, за да опита ястията на шеф Де лос Сантос, и ще седне на питие с Розалва Анали на терасата на влака.
Мокорито е спокойно градче, известно с любимото местно чилорио, свинско, готвено на тих огън. Пати се среща с Виктория, която има една от най-добрите рецепти за чилорио в града. Фабиола е специалист по друго местно класическо ястие – хамонсийо.
Селестино Гаска е любимо място за почивка заради девствените си плажове и чудесните условия за сърф. Пати се среща с Кармен, за да сготвят пескадо зарандеадо. После отива в рибарското село Лас Барас, където местен рибар лови ракообразен деликатес.
Известната като Хлебния център на Мексико Синалоа произвежда 40% от месото, консумирано в Мексико. Пати пътува до ферми и рибарски развъдници, посещава мандра, известна с прясното си сирене и взема урок по сладководен риболов.
Пати посещава готвачи и ресторанти в цяла Синалоа, запознавайки ни с най-известните местни ястия. Рибен чичарон , селски пан де мухер със семейство хлебари, посещение на един от най-известните ресторанти, любим на знаменитости, политици и местни.
Пати посещава Тусон, Аризона, който се гордее с 23 мили от най-добрата мексиканска храна. Тя посещава ресторанти и местни готвачи в опит да разбере какво става с мексиканските рецепти оттатък границата и как двете култури предопределят храната.
Кулинарната сцена на Тихуана е пълна с млади и свежи таланти. Някои от най-добрите готвачи идват от всички краища на света, за да участват в най-вълнуващото кулинарно изложение в Долна Калифорния. Пати прекарва деня, срещайки се с нашумелите нови готвачи в града.
Животът на границата е смесица от култури и кухни, която създава уникална кулинарна сцена. Като мексикански емигрант, който живее в Америка, Пати прекарва живота си в това да комбинира различни кухни и сега тя се е захванала да проучи как този синтез от култури влияе върху храната в Тихуана.
Пристанищният град Енсенада е меката на морските дарове. Преминавайки през града, Пати опитва от съкровищата му – от известните рибни тако в "La Guerrenese", място, което предлага най-добрата улична храна на планетата, до най-стария бар в Долна Калифорния, в който е създаден коктейла „Маргарита“.
Докато е във Вале де Гуадалупе, Пати посещава една от най-легендарните готвачки в района, доня Естела, която прави най-добрата закуска.
С над 100 винарни Вале де Гуадалупе се е превърнала в най-модерната нова дестинация. Хора от всички краища на света идват, за да открият този нов и вълнуващ регион. Тук посетителите откриват най-висококачествено грозде, изискана кухня и причудливи, но елегантни хотели, сгушени сред лозята.
Една от най-добре пазените тайни в Долна Калифорния принуждава Пати да изследва този град хапка по хапка. Лорето е малко градче в Калифорнийския залив, в което се намира най-старата мисия в Долна Калифорния. Пати посещава Мисион де Нуестра Сеньора де Лорето, за да научи за историята на Лорето.
Пати ще изследва красотата и чудесата на Ла Пас, столицата на Южна Долна Калифорния. Тази спираща дъха дестинация я подканва да влезе надълбоко в морето. А преди да напусне града, тя се среща с главния готвач Карлос Валдес от „Татанка“, местен готвач с чувство за хумор и създател на превъзходна храна.
Пати прекарва деня с един от най-известните готвачи в Долна Калифорния - Хавиер Пласенсия. Той води Пати на обиколка на района, който познава и обича, развеждайки я из Тодос Сантос и Пескадеро.
Пати прекарва целия ден с Едит Хименес, кулинарна легенда в Лос Кабос. На 15-годишна възраст Едит решава, че един ден ще е собственик на ресторанта, в който работи като сервитьорка. И сега, като собственик на ресторант „Едит“, тя изживява мечтата си.
Пати се отправя към кристално чистите води на морето на Кортес в търсене на най-свежите и вкусни морски дарове, които Лос Кабос може да предложи. Заедно с шеф-готвача Гилермо Гомес от луксозния хотел „Есперанса“, Пати набавя свеж улов и се отправя обратно към брега.
Пати е поканена да приготви специална вечеря за празника Синко де Майо в престижната къща на Джеймс Биърд в Ню Йорк. Фондация „Джеймс Биърд“ е чест домакин на събития, на които уважавани готвачи като Пати с гордост споделят своята култура и кухня със света.
Приятелите и семейството на Пати ѝ казват, че има изключителна фотографска памет за храна. Тя може да си припомни хапка от вкусно ястие отпреди десетилетия, сякаш е било вчера. И така, Пати решава да пресъздаде някои от най-любимите си спомени в собствената си кухня и да разкаже техните истории.
Страстта на Пати към пътуванията излиза извън границите на Мексико, тя обича да опознава и Америка. А тримата гладни, растящи, мексикано-американски синове на Пати обожават както мексиканските ястия на майка си, така и някои американски класики.
Пати ще ни разходи из забележителностите на Оахака, една от които е пазарът, с нея ще посетим и един от най-посещаваните ресторанти в Мексико, а после тя ще пресъздаде в нова светлина някои от покупките си от пазара.
Пати ни представя историята на кухнята на Оахака от нейния предиспански произход до въвеждането на испански техники и някои съвременни течения, а после ще ни представи традиционни рецепти с модерен привкус и вегетарианска храна.
В Теотитлан дел Вале Пати се среща с един от най-добрите готвачи в Оахака - Абигейл Мендоса, която ще ни покаже техники и рецепти на своите предци сапотеките, а после Пати ще се развихри в кухнята с нови идеи и съставки, вдъхновени от срещата ѝ.
Пати пътува до район в Оахака, известен с най-добрия мескал в Мексико. Там тя се среща с местен производител и научава как се осъществява отглеждането на мескала, а у дома приготвя ястия, в които изпозва мескал, за близки приятели.
Пати прекарва деня с един от най-известните готвачи в Оахака Алекс Крус, който ѝ показва любимия си пазар и я води в семейна ферма, за да я запознае с всичко, което познава и обича. По-късно, в кухнята си, Пати готви за сина си Джуджу.
Пати се среща с жени шеф-готвачи, собственички на бизнес и обществени лидери, за да изследва ролята на жените в Оахака и влиянието им върху обичаите и кухнята, след което готви ястия, които е научила от тях.
Пати изследва всичко, свързано със соса моле, с който е прочута Оахака и който се среща в множество разновидности. После, вече в кухнята на Пати ще научим всичко за основите на молето, неговата история и значение.
Пати пътува до района Ла Микстека в Оахака и научава кое прави местната храна и култура толкова уникални, а после в кухнята си създава нови рецепти, вдъхновени от наученото през деня.
Пати посещава град Сан Мартин Тилкатете, за да се срещне с Мария и Якобо в известната им школа по изкуства. Там тя научава тънкостите в изработването на дървените фигури алебрихес и опитва невероятно вкусна храна от черен дроб и яйца.
Хората винаги питат Пати как е превърнала страстта си към храната в кариера. През годините тя е разказвала само части от историята, а сега ще я разкаже цялата. В Оаксака тя се среща с жена, която се е преместила от малък град, без пари и средства, за да преследва мечтата си да готви.
Пати прекарва деня с най-малкия си син Джуджу. Джуджу е обсебен от шоколада. В кухнята двамата измислят три вкусни рецепти с много шоколад - шоколадов бананов хляб с шоколадови парченца, шоколадова кула от палачинки и мексикански мега шоколадов млечен шейк.
Този епизод е посветен на една от любимите съставки на Пати Джинич - сиренето. В кухнята си тя приготвя три сладки рецепти със сирена. В Оаксака, Пати и тримата ѝ сина посещават производител на сирене, за да видят как се прави прочутото полутвърдо сирене „Оаксака“.
В този епизод Пати приготвя няколко заготовки с различни приложения. Рецептите са идеални за заети семейства, тъй като могат да стоят в хладилник и да се използват за създаването на вкусни ястия. Благодарение на тези рецепти семейството ви ще е доволно през цялата седмица.