Тигров кекс
Рецепта от: Пати Джинич
1. В голяма купа разбийте маслото с помощта на миксер до кремообразност. Добавете захарта малко по малко, без да спирате разбиването, до получаването на пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно като разбърквате непрекъснато.
2. В купа смесете брашното, бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте добре.
3. Добавете заквасената сметана и сухите съставки на порции, като ги редувате. Разийте до хомогенност. Накрая добавете ваниловия екстракт и разбъркайте.
4. В купа сипете какаото и към него добавете гореща вода. Разбъркайте до хомогенност. Към какаото добавете 1/3 от кексвота смес и разъркайте до хомогенност с помощта на шпатула.
5. Към останалата кексова смес добавете настърганата портокалова кора, портокаловия сок и бадемовия екстракт. Разъркайте добре.
6. Вземете кръгла форма с дупка и с помощта на лъжица за сладолед, на разстояние от 5-7 см, направете купчинки първо от портокаловата смес, а след това от какаовата. Направете втори ред по същия начин. След като изсипете и двете смеси във формата, вземете дървено шишче и леко смесете двете смеси със зигзаговидни движения.
7. Печете кекса в предварително загрята фурна на 160 градуса 60 минути. Проверявайте готовността на кекса след 45-тата минута, като пробождате тестото с клечка. Щом тя излезе суха, кексът е готов. След като поизстине леко, извадете го от формата и го поставете върху поднос. Поръсете с тънък слой пудра захар.
Продукти
- 2 ч.ч. безсолно масло на стайна температура
- 2 1/2 ч.ч. захар
- 3 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- щипка сол
- 8 яйца размер L
- 2 ч.л. ванилов екстракт
- 1 ч.ч. заквасена сметана
- 1/2 ч.ч. гореща вода
- 1/2 ч.ч. какао
- 2 с.л. настъргана портокалова кора
- 1 ч.л. бадемов екстракт
- 1/2 ч.ч. прясно изцеден портокалов сок
- пудра захар
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене