1. В голяма купа разбийте маслото с помощта на миксер до кремообразност. Добавете захарта малко по малко, без да спирате разбиването, до получаването на пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно като разбърквате непрекъснато.

2. В купа смесете брашното, бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте добре.

3. Добавете заквасената сметана и сухите съставки на порции, като ги редувате. Разийте до хомогенност. Накрая добавете ваниловия екстракт и разбъркайте.

4. В купа сипете какаото и към него добавете гореща вода. Разбъркайте до хомогенност. Към какаото добавете 1/3 от кексвота смес и разъркайте до хомогенност с помощта на шпатула.

5. Към останалата кексова смес добавете настърганата портокалова кора, портокаловия  сок и бадемовия екстракт. Разъркайте добре.

6. Вземете кръгла форма с дупка и с помощта на лъжица за сладолед, на разстояние от 5-7 см,  направете купчинки първо от портокаловата смес, а след това от какаовата. Направете втори ред по същия начин. След като изсипете и двете смеси във формата, вземете дървено шишче и леко смесете двете смеси със  зигзаговидни движения.

7. Печете кекса в предварително загрята фурна на 160 градуса 60 минути. Проверявайте готовността на кекса след 45-тата минута, като пробождате тестото с клечка. Щом тя излезе суха, кексът е готов. След като поизстине леко, извадете го от формата и го поставете върху поднос. Поръсете с тънък слой пудра захар.

Продукти

  • 2 ч.ч. безсолно масло на стайна температура
  • 2 1/2 ч.ч. захар
  • 3 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • щипка сол
  • 8 яйца размер L
  • 2 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 ч.ч. заквасена сметана
  • 1/2 ч.ч. гореща вода
  • 1/2 ч.ч. какао
  • 2 с.л. настъргана портокалова кора
  • 1 ч.л. бадемов екстракт
  • 1/2 ч.ч. прясно изцеден портокалов сок
  • пудра захар

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички