Свързани предавания: Мексиканска кухня с ПатиГледайте Сряда, 19 февруари, 13:00 | Сряда, 19 февруари, 13:30

Начин на приготвяне:

1. Отстранете дръжките и семките на сухите чушки гуахильо. Запечете ги в загрят тиган или тава върху котлона, от всички страни. Печете докато променят звета си.

2. Обелете и измийте томатило. Сложете ги в тенджера заедно с печените сухи чушки. Добавете обелените скилидки чесън и залейте с достатъчно вода.  Захлупете съда и оставете да заври. След това варете 10-12 минути, докато доматите напълно омекнат.

3. В купа сложете каймата от пуешко месо. Към нея добавете 1/4 ч.ч. ситно нарязан лук, предварително разбитото яйце и хлебните трохи. Овкусете със сол и черен пипер и омесете каймата с ръце.

4. Сварените чушки и томатио сложете в блендер. Добавете 1/2 ч.ч. от водата от варенето и смелете до получаването на фина, гладка смес. В тенджера загрейте 2 с.л. олио и запържете 1 ч.ч. нарязан на ситно лук до омекване. Изсипете сместа от чушки и томатио и варете 7-8 миунти на умерен огън, с капак. Добавете пилешкия бульон и изчакайте сместа отново да заври.

5. Оформете кръгли кюфтета от каймата между дланите на ръцете си и ги пуснете във врящия сос. Добавете стръковете епазоте или кориандър. Гответе на умерен огън, без капак, 35 минути.

6. Сервирайте кюфтетата в сос гуахильо с варен ориз чепил.

Продукти

6 сухи чушки гуахильо

1 800 г томатило

3 скилидки чесън

1 1/2 ч.л. сол

2 с.л. слъногледово олио

1 1/4 ч.ч. нарязан лук

1 800 г смлени пуешки гърди

1/2 ч.ч. хлебни трохи

1 яйце

1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер

3 ч.ч. пилешки бульон

2 стръка епазоте или 4 сушени листа (вместо епазоте може да използвате кориандър)

 

Свързани рецепти