Свързани предавания: Мексиканска кухня с ПатиГледайте Сряда, 1 април, 13:00 | Сряда, 1 април, 13:30

Начин на приготвяне:

1. Измийте и подсушете сладките картофи. Увийте всеки картоф в парче алуминиево фолио. Подредете увитите картофи в тава и печете в предварително загрята фурна на 250 градуса 45 минути.

2. В голяма купа сипете кокосовата мазнина и добавете сол. Разбийте с помощта на миксер. Добавете бакпулвера и захарта, и разбийте отново. Редувайки, добавете брашното и зеленчуковия бульон, при непрекъснато разбиване.

3. Извадете месото на изпечените сладки картофи с помощта на лъжица. Добавете го малко по малко към сместа, без да спирате разбиването. Разбивайте сместа на по-бавна скорост, но по-дълго време, докато стане пухкава и гладка, с консистенция малко по-гъста от кексово тесто.

4. Накиснете царевичните листа (трябва да са достатъчно широки) в купа с топла вода за 10 минути.

5. По средата на разтворено царевично листо сипете около 1/3 ч.ч. от сместа с царевично брашно. Оформете легло в сместа и в него сипете 1 пълна с.л. паста от черен боб.  Хванете царевичното листо от двете страни, от външната страна и внимателно ги притиснете една към друга, така че тамалето да се затвори. Завийте долния край на листото като пакет. Горният край оставете отворен.

6. Сипете 2 пръста вода в голяма тенджера за готвене на пара. Щом водата заври, постелете няколко царевични листа на дъното на решетката и подредете пакетчетата с тамале изправени. Захлупете и гответе на умерен огън 1 час.

7. Поднесете тамалес върху царевините листа, поляти с малко мексиканска крема или смес от заквасена сметана и кисело мляко и поръсени с натрошено сирене.

Продукти

1 кг сладки картофи

1 ч.ч. кокосово масло или смес от твърди растителни масла

1/2 ч.л. сол

1 ч.л. бакпулвер

1 с.л. кафява захар

1 2/3 ч.ч. фино царевично брашно

1/2 ч.ч. зеленчуков бульон

24 бр. сушени царевични листа

2 ч.ч. паста от черен боб

1 ч.ч. мексиканска крема

1 ч.ч. саламурено сирене

Свързани рецепти