Салата с калмари, радичио и ендивия
Рецепта от: Пати Джинич
1. Поръсете калмарите със сол и черен пипер. Подсушете ги много добре с кухненска хартия.
2. Загрейте грил-тиган на силен огън. Печете калмарите на порции, докато леко се обгорят, от двете страни. Изпечените калмари поставете върху дървена дъска. Нарежете ги на кръгчета с дебелина 1-1.5 см.
3. В тиган сипете зехтина и го загрейте на слаб огън. Добавете нарязаните на едро ядки шамфъстък, целите люти чушки, поливин лимон и скилидките чесън и гответе 5 минути или докато всичко се изпече, а зехтинът се ароматизира. Дръпнете от огъня и оставете да изстине. Извадете лимона и скилидките чесън.
4. В купа сипете прецедения боб. Изтискайте печения лимон в ароматния зехтин. Добавете оцет и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте дресинга и залейте боба. Разбъркайте добре.
5. Разрежете радичиото на четвъртини, а цикорията наполовина. Поръсете ги с тънка струйка зехти, сол и черен пипер. Запечете ги в грил-тиган до получаването на резки, по 1-2 минути от всяка страна.
6. На дъното на голяма чиния подредете запечените радичио и цикория. Върху тях изсипете овкусения боб, а отгоре разпределете нарязаните калмари. Поръсете с листа кориандър.
Продукти
- 700 г почистени калмари
- сол и черен пипер
- 1/2 ч.ч. зехтин екстра върджин
- 2 люти чушки "чили де арбол"
- 3 скилидки чесън
- 1/4 ч.ч. ядки шамфъстък
- 1/2 лимон
- 1 радичио
- 1 бяла цикория (белгийска ендивия)
- 2 с.л. червен винен оцет
- 440 г боб канелини от консерва
- 1/4 ч.ч. нарязан кориандър
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Марк Мориарти
Салата от печено цвекло
Рецепти Стоян и Лора
Салата от зелен фасул и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Булгур със зеленчуци и сирене халуми
Рецепти Стоян и Лора
Салата с пържени чушки, домати и нахут
Рецепти Стоян и Лора
Салата "Дъга"
Рецепти Джейми Оливър
Гръцка салата
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Салата от краставици
Рецепти Салата „Цезар”
Рецепти Орехов дресинг за зелена салата
Рецепти Божана Кацарова
Зелена салата с гъби и топчета от качамак