Салата с калмари, радичио и ендивия

Салата с калмари, радичио и ендивия
Свързани предавания: Мексиканска кухня с ПатиГледайте Сряда, 1 април, 13:00 | Сряда, 1 април, 13:30

Начин на приготвяне:

1. Поръсете калмарите със сол и черен пипер. Подсушете ги много добре с кухненска хартия.

2. Загрейте грил-тиган на силен огън. Печете калмарите  на порции, докато леко се обгорят, от двете страни. Изпечените калмари поставете върху дървена дъска. Нарежете ги на кръгчета с дебелина 1-1.5 см.

3. В тиган сипете зехтина и го загрейте на слаб огън. Добавете нарязаните на едро ядки шамфъстък, целите люти чушки, поливин лимон и скилидките чесън и гответе 5 минути или докато всичко се изпече, а зехтинът се ароматизира. Дръпнете от огъня и оставете да изстине. Извадете лимона и скилидките чесън.

4. В купа сипете прецедения боб. Изтискайте печения лимон в ароматния зехтин. Добавете оцет и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте дресинга и залейте боба. Разбъркайте добре.

5. Разрежете радичиото на четвъртини, а цикорията наполовина. Поръсете ги с тънка струйка зехти, сол и черен пипер. Запечете ги в грил-тиган до получаването на резки, по 1-2 минути от всяка страна.

6. На дъното на голяма чиния подредете запечените радичио и цикория. Върху тях изсипете овкусения боб, а отгоре разпределете нарязаните калмари. Поръсете с листа кориандър.

Продукти

700 г почистени калмари

сол и черен пипер

1/2 ч.ч. зехтин екстра върджин

2 люти чушки "чили де арбол"

3 скилидки чесън

1/4 ч.ч. ядки шамфъстък

1/2 лимон

1 радичио

1 бяла цикория (белгийска ендивия)

2 с.л. червен винен оцет

440 г боб канелини от консерва

1/4 ч.ч. нарязан кориандър

Свързани рецепти