Хлебчета с жълтъци
Рецепта от: Пати Джинич
Опитайте тези пухкави и вкусни мексикански хлебчета! Тестото е с мая и много масло.
Продукти
- 3 пакетчета суха мая
- 1 ч.л. захар
- 2/3 ч.ч. захар
- 1 1/4 ч.ч. хладка вода
- 6 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. безсолно масло
- 9 жълтъка
- 2 яйца
- щипка сол
- 1 яйце за намазване
Начин на приготвяне:
- 1. В купа сипете хладка вода. Върху нея поръсете сухата мая. Добавете захарта и разбъркайте. Оставете на топло и непроветриво място за 5 минути, докато сместа леко шупне. Добавете 1 ч.ч. брашно и разбъркайте внимателно. Покрийте с чиста кухненска кърпа и поставете на топло за 1 час, докато на повърхността се появят балончета.
- 2. С помощта на миксер разбийте маслото със стайна температура и захарта докато се получи кремообразна смес. Намалете степента на разбиване и добавете последователно жълтъците, девте яйца, останалото брашно и солта. Разбивайте в продължение на 2-3 минути. След това сменете приставката на миксера с приставка за месене на тесто (кука). Бъркайте докато се образува еластично и лъскаво тесто. Когато цялото тесто остане по бъркалката, спрете разбиването. Извадете тестото и го поставете в предварително намаслена голяма купа. Покрийте с кухненска кърпа и поставете на топло и непроветриво място за 1 час, докато тестото удвои обема си.
- 3. С юмрук ударете силно 2-3 пъти втасалото тесто. След това го извадете върху плота и го разделете на две равни части. Всяка част разделете на две и продължете докато не получите 16 парчета.
- 4. Намажете с масло три тави за печене. Оформете всяко парче тесто между дланите си на топка. Подредете хлебчетата на разстояние едно от друго в тавите. Поставете тавите на топло за 45 минути, докато втасат хлебчетата.
- 5. Разбийте яйцето с 1 с.л. вода. С остър нож направете три разреза в центъра на всяко хлебче. Намажете ги с жълтък. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Питки със сирене
Рецепти Адам Лайо
Хляб роти канай
Рецепти Лука Чиано
Фокача с картофи
Рецепти Рудолф ван Веен
Овесен хляб
Рецепти Стоян и Лора
Хотдог „Чорипан“
Рецепти Стоян и Лора
Гръцки хляб
Рецепти Силвия Колока
Безглутенова питка с бекон и семена от фенел
Рецепти Стоян и Лора
Хляб от лимец с орехи
Рецепти Стоян и Лора
Питка с масло и самардала
Рецепти Нико Рейнолдс
Пушен хумус и плосък хляб