1. Измийте боба и го сложете в тенджера. Залейте го с 3 литра вода и добавете лука. Оставете да заври, след това намалете силата на огъня, за да ври постоянно, но тихо. Сложете капака на тенджерата полуоткрехнат и варете 1 час. Ако е необходимо, добавете още вода по време на готвенето. Когато зърната омекнат напълно, добавете сол, махнете лука, разбъркайте и оставете настрани*. Запазете водата от варенето на боба.

2. Загрейте олиото в дълбок тиган. Обелете чоризото и го накъсайте на парченца. Запържете ги в олиото, като непрекъснато ги раздробявате на още по-ситно, за около 4-5 минути. Нарежете бекона на по-едри парчета и добавете и него в тигана. Пържете докато придобие златистокафяв цвят, около 3-4 минути.

3. Изпечете зелените чушки. Задушете ги в хартиена кесия и ги обелете. Отстранете дръжките и семките и ги нарежете на дълги ленти. Нарежете домата на кубчета. Добавете чушките и домата в тигана. Разбъркайте.

4. Добавете боба. Покрийте всичко с вода от варенето на боба и оставете да заври. Намалете силата на огъня и гответе 7-8 минути. Овкусете със сол и дръпнете от огъня.

5. Поднесете боб пинто, поръсен с натрошено сирене.

*Можете да използвате 2 консерви по 400 г сварен боб пинто. Загрейте го с 2 ч.ч. вода в тенджера. Посолете и разбъркайте.

Продукти

  • 450 г боб пинто
  • 1/2 глава лук
  • 2 ч.л. сол
  • 2 с.л. олио
  • 220 г мексиканска наденица чоризо
  • 220 г суров бекон на слайсове
  • 1 узрял домат
  • 2-3 чушки Поблано
  • 1 ч.ч. натрошено саламурено сирене

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички