Пикантна паста с миди и чоризо
Рецепта от: Пати Джинич
1. Измийте мидите под течаща вода и изстържете черупките. Отделете отворените или счупени миди. Отцедете добре измитите миди.
2. Загрейте 2 с.л. зехтин в тенджера. Отстранете обвивката на надениците чоризо и накъсайте вътрешността на парченца. Запържете ги в тенджерата, за около 4 минути, като непрекъснато ги раздробявате с помощта на шпатула. Извадете изпърженото чоризо в чиния.
3. Добавете останалите 2 с.л. зехтин в тенджерата към останалата от пърженето на чоризо мазнина и запържете нарязания лук за 2-3 минути, докато омекне. Добавете нарязаните на ситно скилидки чесън (или смачкани с преса), както и нарязаните на ситно люти чушки - без дръжки, но със семки. Гответе около минута.
4. Добавете бирата и солта. Щом сместа заври, добавете мидите. Изчакайте сместа отново да заври и захлупете съда. Гответе 6-7 минути или докато мидите се отворят. Извадете отворените миди, както и изпадналите от черупките такива с помощта на решетеста лъжица в купа. Увеличете силата на огъня и оставете течността да се редуцира за 6-7 минути. Добавете доматите, доматеното пюре и меда. Разбъркайте добре. Намалете силата на огъня, захлупете съда и гответе 10-12 минути.
5. В тенджера с вряща подсолена вода сварете спагетите според указанията на пакета.
6. Извадете около 36 миди от черупките им. Изхвърлете черупките. Добавете извадентие миди, останалите миди с черупки и изпърженото чоризо в доматения сос. Разбъркайте добре. Отцедете спагетите и добавете и тях в соса. Разбъркайте много добре, докато спагетите се покрият добре със сос.
7. Сервирайте спагети с миди и чоризо, поръсени с нарязани на ситно кориандър и магданоз.
Продукти
- 50-60 бр. миди
- 4 с.л. зехтин
- 220 г чоризо
- 1 ч.ч. нарязан бял лук
- 5 скилидки чесън
- 2 люти чушки
- 1 ч.ч. светла бира
- 1/2 ч.л. сол
- 800 г нарязани домати от консерва
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. мед
- 450 г спагети
- 2 с.л. нарязан кориандър
- 2 с.л. нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол