1. Измийте мидите под течаща вода и изстържете черупките. Отделете отворените или счупени миди. Отцедете добре измитите миди.

2. Загрейте 2 с.л. зехтин в тенджера. Отстранете обвивката на надениците чоризо и накъсайте вътрешността на парченца. Запържете ги в тенджерата, за около 4 минути, като непрекъснато ги раздробявате с помощта на шпатула. Извадете изпърженото чоризо в чиния.

3. Добавете останалите 2 с.л. зехтин в тенджерата към останалата от пърженето на чоризо мазнина и запържете нарязания лук за 2-3 минути, докато омекне. Добавете нарязаните на ситно скилидки чесън (или смачкани с преса), както и нарязаните на ситно люти чушки - без дръжки, но със семки. Гответе около минута.

4. Добавете бирата и солта. Щом сместа заври, добавете мидите. Изчакайте сместа отново да заври и захлупете съда. Гответе 6-7 минути или докато мидите се отворят. Извадете отворените миди, както и изпадналите от черупките такива с помощта на решетеста лъжица в купа.  Увеличете силата на огъня и оставете течността да се редуцира за 6-7 минути. Добавете доматите, доматеното пюре и меда. Разбъркайте добре. Намалете силата на огъня, захлупете съда и гответе 10-12 минути.

5. В тенджера с вряща подсолена вода сварете спагетите според указанията на пакета.

6. Извадете около 36 миди от черупките им. Изхвърлете черупките. Добавете извадентие миди, останалите миди с черупки и изпърженото чоризо в доматения сос. Разбъркайте добре. Отцедете спагетите и добавете и тях в соса. Разбъркайте много добре, докато спагетите се покрият добре със сос.

7. Сервирайте спагети с миди и чоризо, поръсени с нарязани на ситно кориандър и магданоз.

Продукти

  • 50-60 бр. миди
  • 4 с.л. зехтин
  • 220 г чоризо
  • 1 ч.ч. нарязан бял лук
  • 5 скилидки чесън
  • 2 люти чушки
  • 1 ч.ч. светла бира
  • 1/2 ч.л. сол
  • 800 г нарязани домати от консерва
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. мед
  • 450 г спагети
  • 2 с.л. нарязан кориандър
  • 2 с.л. нарязан магданоз

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички