Тропически плодове с бял шоколадово-кокосов мус
Рецепта от: Джъстин Скофийлд
1. За муса накиснете листата желатин в купа със студена вода за 10 минути. Сипете кокосовото мляко в тенджерка и я оставете да заври. Дръпнете от огъня, изчакайте минута и добавете начупения на парченца ял шоколад. Разбъркайте докато шоколада се разтопи и сместа стане гладка. Докота сместа все още е топла, дбавете изтискания желатин и разбъркайте. Оставете сместа настрани докато се охлади до стайна температура и пресипете в купа.
2. Разбийте сметаната до получаването на меки връхчета. Добавете 1/3 от нея към сместа с бял шоколад и разбъркайте много внимателно, до хомогенност. След това пресипете сместа към останала разбита сметана и разбъркайте. Пресипете муса в пластмасова кутия с капак и поставете в хладилник за най-малко 4 часа.
3 . За сместа за поръсване сипете кокосовите стърготини на един слой в тиган. Запечете ги до златисто, около 4 минути, на умерен огън, като непрекъснато разбърквате. Оставете кокосовите стърготини да изстинат и добавете към тях фино настърганата кора на лайма. Разбъркайте.
4. За джинджифиловия сироп сипете водата в тенджерка заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия, фино настъргания джинджифил и захарта. Разбъркайте. След като сместа заври, намалете силата на огъня и варете 15 минути. Оставете да се охлади.
5. Обелете и нарежете плодовете на парчета. Подредете ги в десертни чинии. Поръсете с кокосови стърготини с лайм. Поставете топка мус от бял шоколад и кокос върху тях. Накрая поръсете с джинджифилов сироп.
Продукти
- 1/2 ананас
- 1/2 узряла папая
- 1 банан
- 1 манго
- За муса:
- 1 1/2 листа желатин
- 200 г бял шоколад
- 165 мл кокосово мляко
- 300 мл течна сметана
- За поръсване:
- 30 г кокосови стърготини
- 1 лайм, настъргана кора
- За джинджифиловия сироп:
- 1 с.л. настърган корен джинджифил
- 110 г заар
- 250 мл вода
- 1 шушулка ванилия
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене