1. За муса накиснете листата желатин в купа със студена вода за 10 минути. Сипете кокосовото мляко в тенджерка и я оставете да заври. Дръпнете от огъня, изчакайте минута и добавете начупения на парченца ял шоколад. Разбъркайте докато шоколада се разтопи и сместа стане гладка. Докота сместа все още е топла, дбавете изтискания желатин и разбъркайте. Оставете сместа настрани докато се охлади до стайна температура и пресипете в купа.

2. Разбийте сметаната до получаването на меки връхчета. Добавете 1/3 от нея към сместа с бял шоколад и разбъркайте много внимателно, до хомогенност. След това пресипете сместа към останала разбита сметана и разбъркайте. Пресипете муса в пластмасова кутия с капак и поставете в хладилник за най-малко 4 часа.

3 . За сместа за поръсване сипете кокосовите стърготини  на един слой в тиган. Запечете ги до златисто, около 4 минути, на умерен огън, като непрекъснато разбърквате.  Оставете кокосовите стърготини да изстинат и добавете към тях фино настърганата кора на лайма. Разбъркайте.

4. За джинджифиловия сироп сипете водата в тенджерка заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия, фино настъргания джинджифил и захарта. Разбъркайте. След като сместа заври, намалете силата на огъня и варете 15 минути. Оставете да се охлади.

5. Обелете и нарежете плодовете на парчета. Подредете ги в десертни чинии. Поръсете с кокосови стърготини с лайм. Поставете топка мус от бял шоколад и кокос върху тях. Накрая поръсете с джинджифилов сироп.

Продукти

  • 1/2 ананас
  • 1/2 узряла папая
  • 1 банан
  • 1 манго
  • За муса:
  • 1 1/2 листа желатин
  • 200 г бял шоколад
  • 165 мл кокосово мляко
  • 300 мл течна сметана
  • За поръсване:
  • 30 г кокосови стърготини
  • 1 лайм, настъргана кора
  • За джинджифиловия сироп:
  • 1 с.л. настърган корен джинджифил
  • 110 г заар
  • 250 мл вода
  • 1 шушулка ванилия

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички