Флорентини

Флорентините са италиански сладки, които се приготвят от захаросани сушени плодове, ядки и шоколад. Съхранявайте ги в метална кутия или буркан, за да сте подготвени, ако ви изненадат гости.

Продукти

  • 125 г захар
  • 75 мл течна сметана (35% масленост)
  • 40 г мед
  • 35 г течна глюкоза
  • 60 г безсолно масло
  • 150 г филирани бадеми
  • 125 г захаросани портокалови корички
  • 25 г захаросани череши
  • 300 г шоколадов кувертюр (54% какао)
  • 300 г млечен шоколадов кувертюр (33% какао)

Начин на приготвяне:

  • 1. В тенджерка сипете течната сметана, захарта, меда, маслото и глюкозата (предварително затоплена в микровълнова фурна, за да се изсипе по-лесно). Загрейте сместа на умерен огън, докато заври и маслото се разтопи. Изключете котлона и дръпнете от огъня.
  • 2. Добавете филираните бадеми, нарязаните на ситно захаросаните портокалови корички и захаросани череши. Разбъркайте добре.
  • 3. Постелете плоска тава за печене на бисквити с хартия за печене. С помощта на лъжица изсипвайте от сместа по малко, на достатъчно разстояние едно от друго. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса (с вентилатор) 8-10 минути.
  • 4. Темперирайте двата вида шоколад поотделно, като затоплите начупения на парченца шоколад в тенджерка, на умерен огън, докато 50% от него не е разтопен, а останалите 50% са все още в твърдо състояние. Дръпнете от огъня и пресипете в огнуепорна пластмасова купа. Разбърквайте енергично докато целият шоколад се разтопи и сместа стане гладка и лъскава.
  • 5. Докато са още топли, оформете флорентините с помощта на ринг с диаметър 11 см или чаша. След това ги оставете да изстинат напълно.
  • 6. Обърнете флорентините наобратно в тавата и върху всяка изиспете по около 1 с.л. разтопен натурален шоколад. Разстелете го на равномерен слой с помощта на гладка шпатула. Оставете на стайна температура за 10-15 минути.
  • 7. След това върху всяка сладка изсипете по около 1 с.л. разтопен млечен шоколад и го разстелете равномерно, но с помощта на гребен. Оставете отново на стайна температура за 10-5 минути. Съхранявайте в кутия или буркан с херметическо затваряне.

Свързани рецепти

Виж всички