1. За пареното тесто в средно голяма тенджера кипнете млякото, водата, маслото, захарта и солта. След това дръпнете от огъня. Добавете наведнъж пресятото брашно в течната смес и започнете веднага интензивно да бъркате с телена бъркалка, докато брашното се поеме. Върнете съда на котлона, оставете тестото да се готви около минута, като бъркате с шпатула. Трябва да стане по-сухо.
  2. Прехвърлете го в купата на миксера, сложете широката бъркалка за тесто и го оставете малко да поизстине. Разбийте леко яйцата и ги дръжте наблизо. Бъркайте тестото на средна скорост около 30 секунди, после намалете скоростта до най-ниската и започнете да добавяте яйцата.
  3. 3. Щом сместа стане хомогенна, спрете миксера и свалете бъркалката, оберете тестото от стените на купата и прекарайте бъркалката през тестото. Ако сте постигнали нужната консистенция, щом извадите бъркалката от тестото, то ще провисне от нея във формата на латинското V.
  4. В две тави върху хартия за печене оформете 18 малки и 18 големи профитероли. Намажете ги с разбитото с малко мляко и сол яйце. Печете в загрята на 190 градуса - малките 7-8 минути, големите 15 минути. След това намалете температурата на 160 градуса и печете отново 7-8 минути малките и 15 минути големите.
  5. За крема от кафе в малка тенджера смесете млякото, ваниловия екстрат, кафето, захарта и маслото. Разбивайте с тел, докато захарта не се разтвори, а после сложете на умерен огън. Изключете печката, когато сместа с млякото кипне.
  6. Разбъркайте жълтъците със захарта. Прибавете брашното и нишестето и разбъркайте. Разбийте половината от горещата млечна смес със сместа от жълтъците, а след това я върнете обратно в съда и сложете на огъня. Гответе при непрестанно бъркане. Когато видите, че сместа на дъното на съда се сгъстява, дръпнете от огъня и бъркайте около 30 секунди, докато цялата смес не стане еднакво гъста и хомогенна. Върнете на умерен огън и не спирайте да бъркате. Прехвърлете готовия крем в друг съд, покрийте с фолио и оставете да се охлади за 15 минути в хладилник.
  7. За глазурата разбъркайте мляко със захарта, трябва да получите гладка смес, след това добавете кафето и отново разбъркайте.
  8. Направете дупка от долната страна на профитеролите. Заделете 70 г от крема, останалия сложете в пош. Напълнете профитеролите с крема. След това ги натопете в глазурата. Преди глазурата да изсъхне, поставете малките върху по-големите и внимателно закрепете. Оставете ги така десетина минути, да изсъхнат.
  9. За масления крем разбийте заделения крем от кафе с 20 г масло, докато не стане съвсем гладък. Прехвърлете го в торбичката пош и оформете дантелената яка на монахинята.

*Печете във фурна без вентилатор.

 

Продукти

  • За пареното тесто:
  • 125 г вода
  • 125 г прясно мляко
  • 110 г краве масло
  • 2 г сол
  • 5 г захар
  • 140 г брашно
  • 220 г яйца (4-5 бр.)
  • За глазурата на профитеролите:
  • 1 яйце
  • малко прясно мляко
  • 1 щипка сол
  • За крема с кафе:
  • 500 г прясно мляко
  • 2 с.л. кафе еспресо (или инстантно)
  • 65 г краве масло 
  • 81 г захар
  • 1 ч.л. ванилов екстрат 
  • 31 г царевично нишесте
  • 15 г брашно
  • 81 г захар
  • 156 г жълтъци  (около 8-9)
  • За глазура на десерта:
  • 120 г пудра захар
  • 2 с.л. прясно мляко
  • 1/2 ч.л. инстантно кафе
  • За масления крем:
  • 20 г краве масло
  • 70 г крем с кафе

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички