Десерт "Монахиня" с крем от кафе
Рецепта от: Нина Бабич
- За пареното тесто в средно голяма тенджера кипнете млякото, водата, маслото, захарта и солта. След това дръпнете от огъня. Добавете наведнъж пресятото брашно в течната смес и започнете веднага интензивно да бъркате с телена бъркалка, докато брашното се поеме. Върнете съда на котлона, оставете тестото да се готви около минута, като бъркате с шпатула. Трябва да стане по-сухо.
- Прехвърлете го в купата на миксера, сложете широката бъркалка за тесто и го оставете малко да поизстине. Разбийте леко яйцата и ги дръжте наблизо. Бъркайте тестото на средна скорост около 30 секунди, после намалете скоростта до най-ниската и започнете да добавяте яйцата.
- 3. Щом сместа стане хомогенна, спрете миксера и свалете бъркалката, оберете тестото от стените на купата и прекарайте бъркалката през тестото. Ако сте постигнали нужната консистенция, щом извадите бъркалката от тестото, то ще провисне от нея във формата на латинското V.
- В две тави върху хартия за печене оформете 18 малки и 18 големи профитероли. Намажете ги с разбитото с малко мляко и сол яйце. Печете в загрята на 190 градуса - малките 7-8 минути, големите 15 минути. След това намалете температурата на 160 градуса и печете отново 7-8 минути малките и 15 минути големите.
- За крема от кафе в малка тенджера смесете млякото, ваниловия екстрат, кафето, захарта и маслото. Разбивайте с тел, докато захарта не се разтвори, а после сложете на умерен огън. Изключете печката, когато сместа с млякото кипне.
- Разбъркайте жълтъците със захарта. Прибавете брашното и нишестето и разбъркайте. Разбийте половината от горещата млечна смес със сместа от жълтъците, а след това я върнете обратно в съда и сложете на огъня. Гответе при непрестанно бъркане. Когато видите, че сместа на дъното на съда се сгъстява, дръпнете от огъня и бъркайте около 30 секунди, докато цялата смес не стане еднакво гъста и хомогенна. Върнете на умерен огън и не спирайте да бъркате. Прехвърлете готовия крем в друг съд, покрийте с фолио и оставете да се охлади за 15 минути в хладилник.
- За глазурата разбъркайте мляко със захарта, трябва да получите гладка смес, след това добавете кафето и отново разбъркайте.
- Направете дупка от долната страна на профитеролите. Заделете 70 г от крема, останалия сложете в пош. Напълнете профитеролите с крема. След това ги натопете в глазурата. Преди глазурата да изсъхне, поставете малките върху по-големите и внимателно закрепете. Оставете ги така десетина минути, да изсъхнат.
- За масления крем разбийте заделения крем от кафе с 20 г масло, докато не стане съвсем гладък. Прехвърлете го в торбичката пош и оформете дантелената яка на монахинята.
*Печете във фурна без вентилатор.
Продукти
- За пареното тесто:
- 125 г вода
- 125 г прясно мляко
- 110 г краве масло
- 2 г сол
- 5 г захар
- 140 г брашно
- 220 г яйца (4-5 бр.)
- За глазурата на профитеролите:
- 1 яйце
- малко прясно мляко
- 1 щипка сол
- За крема с кафе:
- 500 г прясно мляко
- 2 с.л. кафе еспресо (или инстантно)
- 65 г краве масло
- 81 г захар
- 1 ч.л. ванилов екстрат
- 31 г царевично нишесте
- 15 г брашно
- 81 г захар
- 156 г жълтъци (около 8-9)
- За глазура на десерта:
- 120 г пудра захар
- 2 с.л. прясно мляко
- 1/2 ч.л. инстантно кафе
- За масления крем:
- 20 г краве масло
- 70 г крем с кафе
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене