Начин на приготвяне:

1. Изсипете свареното и прецедено жито върху дъска и го надробете с помощта на нож. Пресипете го в купа.
2. Запечете филията хляб в предварително загрята фурна на 200 градуса.
3. Към житото добавете доматеното пюре, брашното и яйцето. натрошете хляба на ситно. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. Оставете сместа в хладилник за 15 минути.
4. За млечния сос обелете скилидката чесън, поръсете я със сол и я намачкайте на паста с помощта на острието на ножа. Сложете чесновата паста в купичка и добавете киселото мляко. Разбъркайте добре.
5. Навлажнете дланите на ръцете си и оформете малки топчета от сместа с житото. загрейте 2 пръста олио в тенджера и изпържете кюфтенцата до златисто. Извадете кюфтенцата върху салфетка да се изцедят.
6. Сервирайте житните кюфтенца с млечен чеснов сос.

Продукти

  • 2 ч.ч. варено жито
  • 1 с.л. брашно
  • 1 ч.л. доматено пюре
  • 1 яйце
  • 1 филия хляб
  • сол и черен пипер
  • олио за пържене

За млечния сос:

  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. цедено кисело мляко
  • щипка сол

Свързани рецепти