Виенски хлебчета
Правим кладенче в брашното. Посипваме брашното със захар, сол. Натрошаваме и маята. Добавяме водата и правим кашичка. Тогава добавяме мазнината /най-добре меко масло на кубчета/. Започваме да месим. Целта е тестото да стане меко, гладко, хомогенно, да не лепне. Когато омесите тестото, го оставете да почине, покрито с фолио. След това леко се разточва или разплесква на тънка питка и се режат ленти. А лентите се режат на 4-5 парчета. От парчетата с длани се оформят топчета. Топчетата се редят в намазнена тавичка плътно едно до друго, застъпвайки се. Отгоре се намазват със смес от вода и яйце. Пекат се на 180 градуса 20-25 минути. За да се запечатат хлебчетата и да имат блясък, се приготвя чуньо. Нишестето се разтваря в малко студена вода и се изсипва в тенджера с гореща вода. Бърка се докато се сгъсти и се появят мехурчета. Сваля се от котлона и хлебчетата се мажат със сместа.

Продукти

  • 500 г фино брашно 5 г мая 300 мл вода 10 г сол 30 г захар 50 г мазнинаЗа чуньо250 мл вода 25 г царевично нишесте

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички