Начин на приготвяне:

Гювеч със заешко месо, различни зеленчуци и гарнитура от червена леща.

1. За гювеча със заешко почистете и нарежете зеленчуците на едри парчета. Загрейте голяма тенджера на котлона. Сипете 3-4 с.л. олио и запържете за кратко лука, праза, морковите, сладките картофи и гъбите. Добавете прецедените грах, артишок и арпаджик. Разбъркайте и изчакайте зеленчуците да омекнат леко. Добавете чери доматчетата цели, както и прецедения нахут. Подредете резените дюля най-отгоре. След десетина минути разбъркайте добре и дръпнете от огъня.

2. В купа сипете брашното и подправките – джоджен, червен пипер, самардала, сол и бял пипер. Разбъркайте. Поръсете с олио парчетата заешко месо и бутчета, като го втриете добре. След това оваляйте всяко парче в сместа с брашно. Поставете заешкото в тенджерата, между зеленчуците. Залейте с мазнина – може да използвате разтопена патешка или гъша мас, или олио. Поръсете с 1 с.л. самардала и добавете дафиновите листа и зърната бахар. Добавете сос Уорчестър, домашен месен бульон, малинов оцет, кафява захар, обелените скилидки чесън и главичките брюкселско зеле. Захлупете и поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 2 часа.

3. За гарнитурата сложете предварително накиснатата и измита червена леща в тенджерка. Покрийте с вода и добавете 20 г масло. Варете до разваряване, като добавяте от време на време още масло и вода, ако е необходимо. Овкусете със сол и черен пипер и добавете нарязания на ситно магданоз. Дръпнете от огъня и оставете лещата захлупена за десетина минути.

4. В чиния подредете от всички видове зеленчуци от гювеча. Върху тях поставете парче месо. Гарнирайте с червена леща.

заек в гювечзаек в гювеч с гъбизаек в гювеч с картофи и моркови

Продукти

  • 500 г заешко месо
  • 2 глави лук
  • 3 моркова
  • 2 стръка праз
  • 2 сладки картофа
  • 300 г смес от гъби
  • 150 г стерилизиран артишок
  • 100 г стерилизиран грах
  • 200 г маринован арпаджик
  • 200 г чери домати
  • 100 г нахут от консерва
  • 1 дюля
  • 200 г брашно
  • 1 ч.л. сушен джоджен
  • 1 с.л. самардала
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 дафинови листа
  • 0.5 ч.л. бял пипер
  • 50 мл сос Уорчестър
  • 4 зърна бахар
  • 1 ч.ч. мазнина
  • 200 мл бульон
  • 4 скилидки чесън
  • 100 г брюкселско зеле
  • щипка кафява захар
  • 1 с.л. малинов оцет
  • сол и черен пипер

За гарнитура:

  • 200 г червена леща
  • 50 г масло
  • 0.5 връзка магданоз
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти