Гювеч със заешко и гъби
Рецепта от: Божана Кацарова
Гювеч със заешко месо, различни зеленчуци и гарнитура от червена леща.
1. За гювеча със заешко почистете и нарежете зеленчуците на едри парчета. Загрейте голяма тенджера на котлона. Сипете 3-4 с.л. олио и запържете за кратко лука, праза, морковите, сладките картофи и гъбите. Добавете прецедените грах, артишок и арпаджик. Разбъркайте и изчакайте зеленчуците да омекнат леко. Добавете чери доматчетата цели, както и прецедения нахут. Подредете резените дюля най-отгоре. След десетина минути разбъркайте добре и дръпнете от огъня.
2. В купа сипете брашното и подправките – джоджен, червен пипер, самардала, сол и бял пипер. Разбъркайте. Поръсете с олио парчетата заешко месо и бутчета, като го втриете добре. След това оваляйте всяко парче в сместа с брашно. Поставете заешкото в тенджерата, между зеленчуците. Залейте с мазнина – може да използвате разтопена патешка или гъша мас, или олио. Поръсете с 1 с.л. самардала и добавете дафиновите листа и зърната бахар. Добавете сос Уорчестър, домашен месен бульон, малинов оцет, кафява захар, обелените скилидки чесън и главичките брюкселско зеле. Захлупете и поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 2 часа.
3. За гарнитурата сложете предварително накиснатата и измита червена леща в тенджерка. Покрийте с вода и добавете 20 г масло. Варете до разваряване, като добавяте от време на време още масло и вода, ако е необходимо. Овкусете със сол и черен пипер и добавете нарязания на ситно магданоз. Дръпнете от огъня и оставете лещата захлупена за десетина минути.
4. В чиния подредете от всички видове зеленчуци от гювеча. Върху тях поставете парче месо. Гарнирайте с червена леща.
Продукти
- 500 г заешко месо
- 2 глави лук
- 3 моркова
- 2 стръка праз
- 2 сладки картофа
- 300 г смес от гъби
- 150 г стерилизиран артишок
- 100 г стерилизиран грах
- 200 г маринован арпаджик
- 200 г чери домати
- 100 г нахут от консерва
- 1 дюля
- 200 г брашно
- 1 ч.л. сушен джоджен
- 1 с.л. самардала
- 1 ч.л. червен пипер
- 2 дафинови листа
- 0.5 ч.л. бял пипер
- 50 мл сос Уорчестър
- 4 зърна бахар
- 1 ч.ч. мазнина
- 200 мл бульон
- 4 скилидки чесън
- 100 г брюкселско зеле
- щипка кафява захар
- 1 с.л. малинов оцет
- сол и черен пипер
- За гарнитура:
- 200 г червена леща
- 50 г масло
- 0.5 връзка магданоз
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне