Начин на приготвяне:
1. За тестото затоплете млякото на котлона и добавете към него маята. Разбъркайте. Направете кладенче в брашното, поръсете солта върху брашното. В кладенчето изсипете млякото с маята, захарта, маслото, яйцето. Настържете кората на лимона и сложете половината от нея в кладенчето. Оформете гладко тесто и го сложете в купа. Охладете тестото за 1 час в хладилник.
2. За изварения пълнеж в купа сложете изварата, маслото и половината захар. Отделете жълтъка от белтъка. Белтъка разбийте на сняг с другата половина захар. Жълтъка разбийте с рома и царевичното нишесте до кашичка. Добавете кашичката към изварата и разбъркайте. След това изсипете цялата смес към разбитите белтъци и разбъркайте внимателно с шпатула. поставете пълнежа в хладилник да се охлади.
3. За маковия пълнеж сложете млякото в тенджерка да заври. Добавете захарта, галетата и маковото семе. Бъркайте. Оставете сместа да поври десетина минути, след това я пресипете в купа и я оставете да се стегне.
4. Помесете тестото, като си поръсвате брашно. Оформете руло. Нарежете го на парчета. Всяко парче оформете на топчица. Сплескайте всяка топчица, а след това оформете нещо като купичка от нея - плоско дъно, но не много тънко с висок борд отстрани. Наредете "купичките" от тесто в тава, постлана с хартия за печене. Набучете дъната на "купичките" с вилица, а бордовете намажете с разбито яйце.
5. Във всяка "купичка" поставете по 3 купчинки от единия и от другия пълнеж, като ги редувате. За целта може да ползвате и шприц. Отгоре поставете по една разтворена сушена слива, предварително накисната във вода. Печете колачетата в предварително загрята на 200 градуса фурна 20 минути.
6. Загрейте в тенджерка кайсиевия конфитюр с малко вода и бъркайте докато стане еднородна смес. С помощта на четка намажете изпечените колачета отгоре. Поръсете кифличките отгоре с печени филирани бадеми.
2. За изварения пълнеж в купа сложете изварата, маслото и половината захар. Отделете жълтъка от белтъка. Белтъка разбийте на сняг с другата половина захар. Жълтъка разбийте с рома и царевичното нишесте до кашичка. Добавете кашичката към изварата и разбъркайте. След това изсипете цялата смес към разбитите белтъци и разбъркайте внимателно с шпатула. поставете пълнежа в хладилник да се охлади.
3. За маковия пълнеж сложете млякото в тенджерка да заври. Добавете захарта, галетата и маковото семе. Бъркайте. Оставете сместа да поври десетина минути, след това я пресипете в купа и я оставете да се стегне.
4. Помесете тестото, като си поръсвате брашно. Оформете руло. Нарежете го на парчета. Всяко парче оформете на топчица. Сплескайте всяка топчица, а след това оформете нещо като купичка от нея - плоско дъно, но не много тънко с висок борд отстрани. Наредете "купичките" от тесто в тава, постлана с хартия за печене. Набучете дъната на "купичките" с вилица, а бордовете намажете с разбито яйце.
5. Във всяка "купичка" поставете по 3 купчинки от единия и от другия пълнеж, като ги редувате. За целта може да ползвате и шприц. Отгоре поставете по една разтворена сушена слива, предварително накисната във вода. Печете колачетата в предварително загрята на 200 градуса фурна 20 минути.
6. Загрейте в тенджерка кайсиевия конфитюр с малко вода и бъркайте докато стане еднородна смес. С помощта на четка намажете изпечените колачета отгоре. Поръсете кифличките отгоре с печени филирани бадеми.
Продукти
За тестото:
- 250 мл прясно мляко
- 10 г суха мая
- 70 г захар
- 500 г брашно
- 1 щипка сол
- 80 г меко масло
- 1 яйце
- 1 лимон
- настъргана кора
За пълнежа с извара:
- 30 г извара
- 30 г масло
- 30 г захар
- 1 яйце
- 15 г царевично нишесте
- 1 с.л. ром
За маковия пълнеж:
- 125 мл прясно мляко
- 125 г маково семе
- 50 г захар
- 1 с.л. галета
За намазване:
- 1 яйце
- 200 г конфитюр от кайсии
- 200 г сушени сливи без костилки
- 50 г печени филирани бадеми