Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Колебяка

категория 0/5
1. За тестото изсипете брашното на плота, поръсете го със сол и направете кладенче в него. Сложете останалите продукти в кладенчето и постепенно омесете тестото. Щом получите гладко тесто, месете с натиск 1-2 минути. Увийте тестото в прозрачно фолио, сплескайте го и го оставете в хладилник за 30 минути.
2. За ориза нарежете лука и чесъна на ситно. Разтопете маслото в тенджера и ги запържете в него. Добавете и подправките - куркумата, пръчката канела, зведичката анасон, дафиновия лист, зърната кориандър, смлените кардамон и кимион. Разбъркайте. След това добавете ориза и водата - 1:1.5. След като ориза заври, намалете на най-ниската степен на котлона и оставете ориза да къкри 20 минути. Оставете ориза да изстине и махнете пръчката канела, дафиновия лист и звездичката анасон.
3. Измийте спанака и нарежете скилидката чесън на филийки. Запържете чесъна в тиган с капка зехтин. След това добавете спанака, овкусете го със сол и черен пипер. Щом спанака се свия го дръпнете от огъня и го прецедете.
4. Сварете яйцата за 10 минути. Обелете ги и ги нарежете на четвъртинки.
5. Разточете тестото тънко в правоъгълна форма и го разрежете на две еднакви парчета. Прехвърлете едното парче в голяма плоска тава, постлана с хартия за печене. Намажете краищата му, по около 2-3 см, с разбит жълтък с малко течна сметана.
6. По средата, до намазаната част, първо направете пласт от добре изстинал ориз. Върху него разпределете спанака. Отгоре поставете цялото парче филе. Върху него наредете яйцата, с жълтъка надолу. Върху тях може да разстелете още малко ориз.
7. Намажете краищата на другото парче тесто с разбит жълтък. Покрийте с него пълнежа и затворете хубаво по краищата. Изрежете излишното тесто. Обърнете краищата навътре, за да се затвори добре пая. Намажете пая с разбит жълтък и го изпечете за 30 минути на 180 градуса.
За деца:
да
За вегетарианци:
не
От предаване:
Рецепта на: Рудолф ван Веен