Колебяка
1. За тестото изсипете брашното на плота, поръсете го със сол и направете кладенче в него. Сложете останалите продукти в кладенчето и постепенно омесете тестото. Щом получите гладко тесто, месете с натиск 1-2 минути. Увийте тестото в прозрачно фолио, сплескайте го и го оставете в хладилник за 30 минути.
2. За ориза нарежете лука и чесъна на ситно. Разтопете маслото в тенджера и ги запържете в него. Добавете и подправките - куркумата, пръчката канела, зведичката анасон, дафиновия лист, зърната кориандър, смлените кардамон и кимион. Разбъркайте. След това добавете ориза и водата - 1:1.5. След като ориза заври, намалете на най-ниската степен на котлона и оставете ориза да къкри 20 минути. Оставете ориза да изстине и махнете пръчката канела, дафиновия лист и звездичката анасон.
3. Измийте спанака и нарежете скилидката чесън на филийки. Запържете чесъна в тиган с капка зехтин. След това добавете спанака, овкусете го със сол и черен пипер. Щом спанака се свия го дръпнете от огъня и го прецедете.
4. Сварете яйцата за 10 минути. Обелете ги и ги нарежете на четвъртинки.
5. Разточете тестото тънко в правоъгълна форма и го разрежете на две еднакви парчета. Прехвърлете едното парче в голяма плоска тава, постлана с хартия за печене. Намажете краищата му, по около 2-3 см, с разбит жълтък с малко течна сметана.
6. По средата, до намазаната част, първо направете пласт от добре изстинал ориз. Върху него разпределете спанака. Отгоре поставете цялото парче филе. Върху него наредете яйцата, с жълтъка надолу. Върху тях може да разстелете още малко ориз.
7. Намажете краищата на другото парче тесто с разбит жълтък. Покрийте с него пълнежа и затворете хубаво по краищата. Изрежете излишното тесто. Обърнете краищата навътре, за да се затвори добре пая. Намажете пая с разбит жълтък и го изпечете за 30 минути на 180 градуса.

Продукти

  • За тестото:200 г масло 160 мл студена вода 1 яйце 1 щипка сол 500 г брашноЗа ориза:1 глава лук 1 скилидка чесън 1 ч.л. кориандър на зърна 2 с.л. масло 2 з звездички анасон 1 дафинов лист 1 ч.л. куркума 1 ч.л. смлян кардамон 1 ч.л. смлян кимион 1 пръчка канела 200 г ориз 400 мл водаЗа пълнежа:4 яйца 1 скилидка чесън 250 г пресен спанак 500 г филе от сьомга сол и черен пиперЗа намазване:1 жълтък течна сметана

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички