Кекс с гранола
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За пандишпановия блат разтопете маслото и го оставете да изстине. Отделете белтъците от жълтъците. белтъците отделете внимателно така, че да не попадне нито капка жълтък, в суха и чиста купа. Разбийте ги с помощта на миксер. Добавете половината захар при тях и ги разбийте до пухкав сняг.
2. При жълтъците сложете останалата захар и ги разбийте на ръка, на водна баня, докато цветът им избледнее.
3. Добавете малко от разбитите белтъци при жълтъците и ги разбъркайте внимателно с помощта на тел. След това изсипете тази смес при останалите белтъци. Разбъркайте внимателно с шпатула. Добавете брашното, разбъркайте. Добавете разтопеното масло, разбъркайте. Накрая добавете гранола - печено мюсли и разбъркайте.
4. Намажете с масло кръгла дълбока, леко конусовидна тавичка или форма с подвижно дъно. Постелете дъното с хартия за печене и изсипете сместа за блата. Тръснете леко формата, за да се изравни сместа, и печете блата 30 минути на 180 градуса.
5. За т.нар. червено желе накиснете желатина в купа със студена вода за 10 минути. В тенджерка затоплете малиновото сладко и половината замразени плодове. Бъркайте ги докато си пуснат соковете. Добавете изцедения желатин и дръпнете тенджерката от котлона. Бъркайте сместа докато желатинът се разтопи напълно. Добавете отделените студени плодове.
6. За млечния мус накиснете желатина в купа със студена вода за 10 минути. В тенджерка сипете половината кисело мляко да се затопли и добавете изцедения желатин. Бъркайте докато той се разтопи. Пресипете сместа от тенджерката в купа и добавете останалото кисело мляко. Разбийте сметаната със захарта, но до полутечно състояние. Добавете киселото мляко с желатина към разбитата сметана и разбъркайте. Пресипете сместа в пош с гладък накрайник и я сложете в хладилник за 30-60 минути.
7. Поставете добре охладения блат върху поднос. С помощта на ринг направете дупка по средата на блата. Разрежете малкото парче блат на две, по хоризонтал и върнете долното парче в дупката. Върху него изсипете червеното желе, без да го заглаждате.
8. Шприцовайте млечния мус по повърхността на кекса, като оставите непокрито червеното желе. Украсете с листенца прясна мента и поръсете малко гранола.
2. При жълтъците сложете останалата захар и ги разбийте на ръка, на водна баня, докато цветът им избледнее.
3. Добавете малко от разбитите белтъци при жълтъците и ги разбъркайте внимателно с помощта на тел. След това изсипете тази смес при останалите белтъци. Разбъркайте внимателно с шпатула. Добавете брашното, разбъркайте. Добавете разтопеното масло, разбъркайте. Накрая добавете гранола - печено мюсли и разбъркайте.
4. Намажете с масло кръгла дълбока, леко конусовидна тавичка или форма с подвижно дъно. Постелете дъното с хартия за печене и изсипете сместа за блата. Тръснете леко формата, за да се изравни сместа, и печете блата 30 минути на 180 градуса.
5. За т.нар. червено желе накиснете желатина в купа със студена вода за 10 минути. В тенджерка затоплете малиновото сладко и половината замразени плодове. Бъркайте ги докато си пуснат соковете. Добавете изцедения желатин и дръпнете тенджерката от котлона. Бъркайте сместа докато желатинът се разтопи напълно. Добавете отделените студени плодове.
6. За млечния мус накиснете желатина в купа със студена вода за 10 минути. В тенджерка сипете половината кисело мляко да се затопли и добавете изцедения желатин. Бъркайте докато той се разтопи. Пресипете сместа от тенджерката в купа и добавете останалото кисело мляко. Разбийте сметаната със захарта, но до полутечно състояние. Добавете киселото мляко с желатина към разбитата сметана и разбъркайте. Пресипете сместа в пош с гладък накрайник и я сложете в хладилник за 30-60 минути.
7. Поставете добре охладения блат върху поднос. С помощта на ринг направете дупка по средата на блата. Разрежете малкото парче блат на две, по хоризонтал и върнете долното парче в дупката. Върху него изсипете червеното желе, без да го заглаждате.
8. Шприцовайте млечния мус по повърхността на кекса, като оставите непокрито червеното желе. Украсете с листенца прясна мента и поръсете малко гранола.
Продукти
- За пандишпановия блат:6 яйца 175 г масло 150 г брашно 100 г гранолаЗа млечния мус:3 листа желатин 300 мл течна сметана 60 г захар 250 г кисело млякоЗа червеното желе:2 листа желатин 150 г червени плодове 2 с.л. сладко от малиниЗа украса:3 стръка мента 50 г гранола
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Пай с ябълки и къпини
Рецепти Бисквити с кашкавал
Рецепти Хляб със сирене и маслини
Рецепти Рудолф ван Веен
Бохемски колачета
Рецепти Рудолф ван Веен
Колебяка
Рецепти Рудолф ван Веен
Кралски кейк
Рецепти Божана Кацарова
Гювеч със заешко и гъби
Рецепти Божана Кацарова
Козуначена торта
Рецепти Нина Бабич
Сладкиш с бадеми и шоколад
Рецепти Марта Стюарт
Галет с манголд и рикота