Галет с манголд и рикота
Рецепта от: Марта Стюарт
Тестото за този галет е маслено, обогатено с крем-сирене. А плънката е богата - карамелизиран лук със стафиди, рикота и задушен манголд с филенца аншоа. Пригответе този галет някой топъл летен ден.
Продукти
- За тестото:
- 1 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.ч. овесени ядки
- 1 ч.л. едра морска сол
- 115 г студено масло
- 85 г крем-сирене
- 1 голям жълтък
- За пълнежа:
- 2 с.л. зехтин
- 340 г манголд
- 1 голяма глава лук
- сол и черен пипер
- 3 с.л. балсамов оцет
- 2 с.л. златни стафиди
- 3 филенца аншоа
- 2 с.л. прясна мащерка
- 170 г рикота
- 1/4 ч.ч. настърган пармезан
- 3 с.л. пълномаслена течна сметана
- 1/2 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
- 1 голям жълтък
Начин на приготвяне:
- . Сипете брашното и овесените ядки в кухненски блендер и смелете за 4-5 секунди. Добавете нарязаното на малки кубчета студено масло, студеното крем-сирене (безсолно) и жълтъка. Смелете за кратко, докато продуктите се обединят в тесто.
- 2. Прехвърлете тестото върху голям лист прозрачно фолио и го оформете на диск. Увийте го добре във фолиото и го поставете в хладилник поне за 1 час.
- 3. Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган и запържете в него нарязания на полумесеци лук. Гответе на слаб огън в продължение на 8-10 минути. Можете да добавите и нарязаниет на ситно стъбла на манголда. Щом лукът омекне и се карамелизира, добавете балсамовия оцет и овкусете със сол и черен пипер. Добавете стафидите. Гответе докато оцета се изпари. Прехвърлете карамелизирания лук в купа.
- 4. В същия тиган загрейте 1 с.л. зехтин и запържете за около минута филенцата аншоа и листенцата мащерка. Добавете предварително измитите листа манголд и разбъркайте. Щом листата се свият, след около минута, дръпнете от огъня. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте.
- 5. В купичка смесете рикотата, настъргания пармезан и 2 с.л. сметана. Настържете индийско орехче и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте.
- 6. Разточете тестото върху листа хартия за печене, в кръг с диаметър около 35 см. Поставете тестото в плоска тавичка. Като оставите около 8 см от края на кръга, разпределете карамелизирания лук по средата. Върху него разпределете сместа с рикота, а върху нея листата манголд. Прегънете свободните краища на тестото навътре, като ги надипляте. Намажете тестото с разбит жълтък с малко сметана. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 40-45 минути.
- 7. Поднесете парче галет с манголд и рикота, гарниран със зеленолистна салата.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Найджела Лоусън
Солени маслени бисквити
Рецепти Надия Хюсеин
Корона с шунка и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Солени мъфини
Рецепти Марк Мориарти
Киш "Лорен"
Рецепти Рудолф ван Веен
Рибни кексчета
Рецепти Стоян и Лора
Гюзлеме с картофи и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Топли палачинки с плънка от гъби
Рецепти Марк Мориарти
Бутерки със сушени домати, маслини и каперси
Рецепти Лука Чиано
Тарт с карамелизиран лук, домати и аншоа
Рецепти Мери Бери
Киш с праз