1. Сипете брашното и овесените ядки в кухненски блендер и смелете за 4-5 секунди. Добавете нарязаното на малки кубчета студено масло, студеното крем-сирене (безсолно) и жълтъка. Смелете за кратко, докато продуктите се обединят в тесто.

2. Прехвърлете тестото върху голям лист прозрачно фолио и го оформете на диск. Увийте го добре във фолиото и го поставете в хладилник поне за 1 час.

3. Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган и запържете в него нарязания на полумесеци лук. Гответе на слаб огън в продължение на 8-10 минути. Можете да добавите и нарязаниет на ситно стъбла на манголда. Щом лукът омекне и се карамелизира, добавете балсамовия оцет и овкусете със сол и черен пипер. Добавете стафидите. Гответе докато оцета се изпари. Прехвърлете карамелизирания лук в купа.

4. В същия тиган загрейте 1 с.л. зехтин и запържете за около минута филенцата аншоа и листенцата мащерка. Добавете предварително измитите листа манголд и разбъркайте. Щом листата се свият, след около минута, дръпнете от огъня. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте.

5. В купичка смесете рикотата, настъргания пармезан и 2 с.л. сметана. Настържете индийско орехче и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте.

6. Разточете тестото върху листа хартия за печене, в кръг с диаметър около 35 см. Поставете тестото в плоска тавичка. Като оставите около 8 см от края на кръга, разпределете карамелизирания лук по средата. Върху него разпределете сместа с рикота, а върху нея листата манголд. Прегънете свободните краища на тестото навътре, като ги надипляте. Намажете тестото с разбит жълтък с малко сметана. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 40-45 минути.

7. Поднесете парче галет с манголд и рикота, гарниран със  зеленолистна салата.

Продукти

  • За тестото:
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.ч. овесени ядки
  • 1 ч.л. едра морска сол
  • 115 г студено масло
  • 85 г крем-сирене
  • 1 голям жълтък
  • За пълнежа:
  • 2 с.л. зехтин
  • 340 г манголд
  • 1 голяма глава лук
  • сол и черен пипер
  • 3 с.л. балсамов оцет
  • 2 с.л. златни стафиди
  • 3 филенца аншоа
  • 2 с.л. прясна мащерка
  • 170 г рикота
  • 1/4 ч.ч. настърган пармезан
  • 3 с.л. пълномаслена течна сметана
  • 1/2 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
  • 1 голям жълтък

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички