1. Намажете правоъгълна (20-25 см, височина около 8 см) форма за печене с мекото масло. Поръсете хубаво с филирани бадеми дъното и стените. Поставете я в хладилника за 15 минути.


2. Сложете маслото в малка тенджерка и загрейте на слаб огън. Щом се разтопи, започнете лекичко да го бъркате, докато стане кафяво, около 5-7 минути. Отстранете от огъня и оставете за около 5 минути, да се охлади. 

3. Смесете бадемовото брашно и пудрата захар като ги пресявате. Добавете жълтъците, меда, цялото яйце и ванилията в купата на миксера и поставете широкия накрайник. Бъркайте около 5 минути, докато сместа не стане светла и лека.

4. Добавете охладеното „кафяво“ масло и бъркайте на средна скорост около половин минута. Накрая сложете настърганите кори от портокал и лимон.

5. Смесете какаото, бадемовото брашно, пудрата захар, брашното и царевичното нишесте и ги пресейте. 

6. Разбийте белтъците на средна скорост за около 10 секунди. Добавете захарта и разбивайте още около минута и половина-две на висока скорост, докато се образуват твърди връхчета. 

7. Измерете 120 г от избитите белтъци и ги добавете към вече разбитата смес с жълтъците. Не бъркайте много бързо, внимавайте сместа да не спадне. 

8. Съединете останалите белтъците със сухите съставки. 

9. Загрейте фурната на 180 градуса и поставете решетката в средата. Изсипете тъмното тестото във формата и с шпатула го разпределете по дъното. Върху него изсипете светлото тесто и заравнете. Печете около 25 минути. После намалете температурата на 160 градуса и печете още 20 минути, или докато сладкишът не се стегне. Проверете с шишче. Извадете го от фурната, веднага обърнете върху решетка и завийте в кухненска кърпа, да се охлади на стайна температура (около един час).

10. За ганаша разтопете на водна баня шоколада, не трябва да е напълно разтопен. Кипнете сметаната и залейте с нея шоколада, а после покрийте съда с фолио или кухненска кърпа и я оставете така за 60 секунди. След това започнете да бъркате сметаната със силиконова шпатула в центъра, много бързо, по посока на часовниковата стрелка. Ще забележите, че сместа започва бързо да потъмнява в центъра, докато постепенно кръговите движения обхванат и частите от сместа по ръбовете. Бъркайте така, докато сместа не потъмнее равномерно и няма никакви бучици. 

11. Поставете сладкиша върху дъска за рязане, обърнат с дъното нагоре. С дълъг назъбен нож разрежете на две по дължина. Намажете долна част с ганаш и похлупете.
Поставете сладкиша обратно във формата и после го приберете в хладилника да стегне добре, поне 30 минути. Ганашът ще стегне и ще фиксира сладкиша. Оставете го десетина минути на стайна температура, а после го нарежете.

*Печете във фурна без вентилатор.

Продукти

  • За формата:
  • 30 г меко масло
  • 75 г филирани бадеми
  • За кафявото масло:
  • 52 г масло
  • За светлото тесто:
  • 75 г бадемово брашно
  • 30 г пудра захар
  • 3 жълтъка
  • 20 г мед
  • 1 яйце
  • 5 г ванилов екстракт
  • 0.5 лимон
  • настъргана кора
  • 0.25 портокал
  • настъргана кора
  • За тъмното тесто:
  • 16 г какао
  • 80 г бадемово брашно
  • 60 г пудра захар
  • 20 г брашно
  • 18 г царевично нишесте
  • За белтъците:
  • 160 г белтъци
  • 80 г захар
  • За ганаша:
  • 275 г натурален шоколад (70% какао)
  • 250 г течна животинска сметана 35%

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички