Пай с ябълки и къпини
Рецепта от: Джейми Оливър
1. Може да направите тестото или в кухненски робот, или на ръка. Ако го правите в робот първо сложете пресятото брашно и маслото. разбийте. След това добавете пресятата пудра захар и настърганата лимонова кора. разбийте. накрая добавете двете яйца и млякото. Разбийте, след което изсипете трохите, които са се получили на плота и само ги притиснете с ръце, за да оформят тесто.
Ако правите тестото ръчно, изсипете пресятото брашно на плота и направете кладенче в него. Добавете студеното масло на кубчета и го смесете с брашното. Трябва да работите бързо и ръцете ви да са студени. /Може да ползвате купичка с лед, в която да си топите пръстите./ След това добавете и останалите продукти - пресятата пудра захар, лимоновата кора, яйцата и млякото. Като оформите тесто, го увийте в прозрачно фолио и го оставете в хладилник поне за 1/2 час.
2. Разделете тестото на две части. Разточете първата, като я поставите между два големи листа хартия за печене. Поръсвайте и брашно между тестото и хартията, за да не залепва. След това прехвърлете тестото с помощта на точилката във формата за пай и го напаснете по нея. Изрежете излишното с нож.
3. Обелете и почистете ябълките. Нарежете ги на тънки филийки и ги сложете в купа. Поръсете ги със захарта. Добавете сиропа от джинджифил, нарязаните на кръгчета стъбла и къпините. Разбъркайте хубаво. Изсипете плодовата смес върху тестото. Върху тях накъсайте на парченца масло. Разбийте яйцето и намажете с него краищата на формата, покрити с тесто, за да прилепне хубаво горната част на пая.
4. Разточете другата половина тесто по същия начин и захлупете с нея пая. Подпъхнете хубаво и отстранете излишното тесто. Намажете отгоре с яйце и поръсете с канела. Изпечете пая за около 50 минути на 180 градуса.
5. Гарнирайте пая със супена лъжица студен сладкарски крем.
Ако правите тестото ръчно, изсипете пресятото брашно на плота и направете кладенче в него. Добавете студеното масло на кубчета и го смесете с брашното. Трябва да работите бързо и ръцете ви да са студени. /Може да ползвате купичка с лед, в която да си топите пръстите./ След това добавете и останалите продукти - пресятата пудра захар, лимоновата кора, яйцата и млякото. Като оформите тесто, го увийте в прозрачно фолио и го оставете в хладилник поне за 1/2 час.
2. Разделете тестото на две части. Разточете първата, като я поставите между два големи листа хартия за печене. Поръсвайте и брашно между тестото и хартията, за да не залепва. След това прехвърлете тестото с помощта на точилката във формата за пай и го напаснете по нея. Изрежете излишното с нож.
3. Обелете и почистете ябълките. Нарежете ги на тънки филийки и ги сложете в купа. Поръсете ги със захарта. Добавете сиропа от джинджифил, нарязаните на кръгчета стъбла и къпините. Разбъркайте хубаво. Изсипете плодовата смес върху тестото. Върху тях накъсайте на парченца масло. Разбийте яйцето и намажете с него краищата на формата, покрити с тесто, за да прилепне хубаво горната част на пая.
4. Разточете другата половина тесто по същия начин и захлупете с нея пая. Подпъхнете хубаво и отстранете излишното тесто. Намажете отгоре с яйце и поръсете с канела. Изпечете пая за около 50 минути на 180 градуса.
5. Гарнирайте пая със супена лъжица студен сладкарски крем.
Продукти
- За тестото:500 г брашно 250 г масло 100 г пудра захар настъргана лимонова кора 2 яйца 50 мл прясно млякоЗа пълнежа:500 г жълти и червени ябълки 1 пълна шепа кафява захар 1 с.л. сироп от захаросан джинджифил 3 захаросани стъбла от джинджифил 1 пълна шепа къпини 100 грам масло 1 яйце 0.5 с.л. канелаЗа гарниране:250 г готов сладкарски крем
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Бисквити с кашкавал
Рецепти Хляб със сирене и маслини
Рецепти Рудолф ван Веен
Бохемски колачета
Рецепти Рудолф ван Веен
Колебяка
Рецепти Рудолф ван Веен
Кралски кейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Кекс с гранола
Рецепти Божана Кацарова
Гювеч със заешко и гъби
Рецепти Божана Кацарова
Козуначена торта
Рецепти Нина Бабич
Сладкиш с бадеми и шоколад
Рецепти Марта Стюарт
Галет с манголд и рикота