Кралски кейк
Многолистно тесто
1. Изсипете брашното на плота и направете кладенче в него. Излейте леденостудената вода и поръсете солта. С пръсти разбъркайте леко продуктите. Добавете студеното масло, нарязано на еднакви малки кубчета. Омесете гладко тесто, като имате превид, че в тестото ще останат да стоят парченца масло. Сплескайте тестото, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в пладилник за 30 минути.
2. Разточете тестото, като поръсвате брашно под и върху него в правоъгълник с приблизителни размери 40 х 15 см. Прегънете тестото до половината на правоъгълника от едната страна, след това го прегънете и от другата страна до половината. Сгънете още веднъж тестото, като го захлупите. Обърнете тестото по часовниковата стрелка и го разточете отново. Отново го сгънете на три и го обърнете отново. Разточете и сгънете тестото за трети път. След това го увийте в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути. Процедурата по разточване и сгъване трябва да се повтори още 2 пъти, като след всеки път тестото се прибира в хладилник за 30 минути.
За кейка
1. Направете сладкарски крем, като загреете млякото заедно с остърганата вътрешност на ванилията и половината захар. Отделно в купичка разбъркайте жълтъците с останалата захар и брашното и добавете малко студено мляко. Добавете кашичката при млякото, щом то заври и бъркайте в продължение на 5 минути, докато кремът се сгъсти. Изсипете крема върху плосък съд и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете крема да изстине.
2. За бадемовата паста смелете фино бадемите със захарта. Добавете белтъка и разбъркайте отново. Щом се оформи пастата добавете сладкарския крем и разбийте до хомогенност.
3. Разточете многолистното тесто на тънка кора. С помощта на ринг или стените от форма с пружина изрежете един кръг по вътрешния ръб на формата и дени по-голям, по външния кръг на формата. С помощта на формички или резачка за тесто изрежете 8 полумесеца и 8 малки кръгчета.
4. Поставете тестения кръг за дъно на кейка в плоска тава, постлана с хартия за печене. Надупчете тестото с вилица и пПоставете пълнежа върху него, като оставите 0.5 см от края на тестото свободно. Забодете някъде в пълнежа един цял небелен бадем. Намажете свободния край тесто с разбит жълтък с малко сметана и поставете капака на кейка. Притиснете по краищата.
5. Направете дупка по средата на капака, за да излиза парата през нея. Наредете полумесеците като закопчалки по края на кейка. Намажете цялата повърхност на кейка с жълтък и сметана. Наредете кръгчетата и намажете и тях с жълтък. Накрая с нож направете тънки леки разрези по повърхността, за да не се разцепи при печенето. Печете кейка в предварително загрята фурна на 200 градуса 40 минути.
Този кейк се поднася в деня на краля или кралицата. На когото се падне парчето с бадема е кралят или кралицата за деня.

Продукти

  • За многолистното тесто:125 мл студена вода 250 г студено масло 250 г брашно 4 г солЗа сладкарския крем:125 мл прясно мляко 35 г захар 1 жълтък 3 с.л. брашно 1 шушулка ванилияДопълнително:1 жълтък течна сметана 1 бадемЗа бадемовата паста:150 г филирани бадеми 150 г захар 1 белтък

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички