Шоколадова торта

Шоколадова торта

Начин на приготвяне:

Първо смесете сухите продукти за тестото за балтовете - захарта, солта, брашното и бакпулвера, остърганата шушулка ванилия. Разбъркайте ги. След това добавете яйцата, олиото, киселото мляко и какаовата вода /разбърквате какаото с топла вода и го оставяте да изстине/. Смесете хубаво всички продукти с помощта на миксер. Намажете три тавички с масло, застелете ги с хартия за печене и разделете тестото в тях. Изпечете блатовете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 50 минути. След това още топли ги извадете от формите и ги оставете да изстинат.
За крема сипете в купа маслото, пудрата захар, какото и сметаната. Разбийте го с помощта на кухненски робот или миксер. разтопете шоколада на парна или водна баня и го добавете на струйка към крема, като не преставате да бъркате. Разбийте още една минута и кремът е готов.
Пригответе си поставка за торта и кръгло парче картон. Върху тях поставете първия блат и го намажете с 1/4 от крема. След това сложете втория блат, като внимавате краищата на блатовете напълно да съвпадат. Намажете със следващата порция крем. Следва третия блат и намазване на цялата външна част на тортата с крема. Оставете още една част от крема. Сложете тортата в хладилник да се стегне. След това я намажете още веднъж цялата отвън с крем и я загладете като едновременно я въртите и я притискате с гладка шпатула.
След това полепете по цялата торта шоколадови трохи /от шоколадови бисквити или кекс/ или шоколадови пръчици.
Шоколадовата торта се сервира със стайна температура. За да я разрежете използвайте затоплен нож.

Продукти

За блатовете:

  • 300 мл вода
  • 350 г кисело мляко
  • 90 г какао
  • 250 г брашно
  • 500 г захар
  • 9 г сол
  • 2 бакпулвер
  • 1 шушулка ванилия
  • 130 мл фъстъчено олио
  • 3 яйца

За шоколадовия крем:

  • 250 г масло
  • 300 г пудра захар
  • 2 с.л. какао
  • 100 г заквасена сметана
  • 200 г натурален шоколад

За украса:

  • шоколадови трохи или шоколадови пръчици

Свързани рецепти