Начин на приготвяне:

1. Сварете филетата и опашки от сьомга или друга риба на слаб огън, за не повече от 25 минути. След това се прецедете бульона. Отделете, ако има парчета месо. /Ако искате самостоятелно да използвате рибния бульон, трябва да го избистрите. Това става като пуснете в него студени белтъци. Пресеченото се отстранява с лъжица за отпенване и след това бульонът се прецежда през марля./
2. Нарежете фенхела, доматите и картофите на кубчета. Лукът и чесънът също нарежете на ситно. Рибата нарежете на парчета от по 4 см.
3. Сложете лука и чесън в тенджера със зехтин  и ги запържете до прозрачност. Добавете доматите, картофите, фенхела. Настържете лимонова кора и добавете листа прясна мащерка и щипка шафран.
4. Изсипете виното и бульона и оставете да заврат. Добавете парчетата риба и парченца месо от варенето на бульона, ако има такива. варете 10 минути. Овкусете със сол и черен пипер.
5. За соса почистете лютата чушка от семките и я нарежете на ивици. Сложете я в блендер заедно с нарязания хляб, лук, чесън и жълтъци. Смелете до гладкост. Пресипете сместа в купа и добавете зехтина на струйка, като бъркате непрекъснато. сосът трябва да се сгъсти. Овкусете със сол и черен пипер.
6. Намажете соса върху филийка прясна франзела и сервирайте с рибената чорба.

Продукти

  • 1 комплект рибни глави и рагу
  • 1 кг филе от морски дявол
  • треска или бяла риба
  • 4 картофа
  • 2 глави лук
  • 3 скилидки чесън
  • 6 домата
  • 1 стрък мащерка
  • 1 глава фенхел
  • 3 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер
  • 1 щипка шафран
  • 1 лимон
  • 2 дафинови листа
  • 1 л рибен бульон
  • 400 мл бяло сухо вино

За сос Руи:

  • 1 червена люта чушка
  • 4 скилидки чесън
  • 3 жълтъка
  • 1 ч.л лимонов сок
  • сол и черен пипер
  • 1 филия бял хляб
  • 1 глава лук
  • 200 мл зехтин

Свързани рецепти