Профитероли

Профитероли

Начин на приготвяне:

1. За пареното тесто загрейте в тенджерка млякото и водата. Добавете маслото да се разтопи и щипка сол. Щом сместа кипне добавете наведнъж брашното и бъркайте енергично няколко минути, за да се изпече то. Пресипете тестото в купа и започнете да добавяте яйцата едно по едно, като след всяко бъркате докато то се поеме от тестото. То трябва да стане гладко.
2. Прехвърлете тестото в шприц с гладък накрайник и оформете големи топки върху тава, постлана с хартия за печене. Оставяйте достатъчно разстояние помежду им. Изпечете профитеролите на 210 градуса за 30 минути.
3. Пробийте дупки в дъната на поизстиналите профитероли и ги напълнете с помощта на шприц с разбитата сметана.
4. Сварете захарен сироп, като добавите и шоколад в него. Изсипете топлия сироп върху плота и го бъркайте енергично докато придобие гъстота и блясък. Ако не го правите енергично, захарта ще изкристализира.
5. Потопете профитеролите в шоколадовия сироп.

Продукти

За тестото:

  • 100 мл вода
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 г масло
  • 100 г брашно
  • 1 щипка сол
  • 4 яйца

За пълнежа:

  • 350 мл сметана
  • 35 г захар

За шоколадовия фондан:

  • 325 г захар
  • 90 мл вода
  • 190 г шоколад

Свързани рецепти