Пастички
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. За блата разбийте белтъците с половината захар до пухкавост. Жълтъците разбийте с другата половина захар на водна баня докато се сгъстят и си променят цвета. След това ги смесете с белтъците внимателно, бъркайки с шпатула. Добавете малко по малко и брашното към сместа. А накрая сипете разтопеното масло и разбъркайте. Изсипете сместа за блата в дълбока правоъгълна тава, постлана с хартия за печене и печете 15-20 минути на 180 градуса. След изпичане, докато е топъл, разрежете блата на две по хоризонтал.
2. За крема разбийте маслото и пудрата захар с помощта на миксер или кухненски робот. А от останалите продукти направете сладкарски крем, като затоплите млякото в тенджерка заедно с вътрешността на шушулката ванилия, а в купичка разбиете жълтъците със захарта и брашното на кашичка. Добавете кашичката към затопленото мляко и бъркайте докато кремът се сгъсти. След това го охладете върху поднос и покрит с прозрачно фолио на стайна температура. Добавете го към разбиващите се масло и пудра захар.
3. Нанесете върху едната половина блат масления крем /оставете малко количество от него за спойка между блата и марципана/ и го разстелете хубаво, а върху другата - конфитюра от малини. Захлупете двете половини. Отгоре намажете нанесете тънък слой от отделения маслен крем. Разрежете блатовете първо на две, после на четири и после на правоъгълни пастички.
4. За марципана смелете обелените бадеми в блендер за кратко. След това добавете захарта и продължете смилането. По време на смилането добавете първо единия белтък, а след това и втория. Извадете сместа от блендера и я омесете хубаво, като си поръсвате малко пудра захар върху плота. Разточете марципана тънко и го разрежете на ленти според размера на пастичките. Увийте всяка пастичка в марципан, като с четчица намажете с вода краищата, когато отрязвате марципана. Притиснете внимателно.
5. Разтопете шоколад на водна баня /не повече от 30 градуса/ и потапяйте двата краища на всяка пастичка в него. подредете пастичките в тава, постлана с хартия за печене и оставете да изсъхнат на стайна температура.
2. За крема разбийте маслото и пудрата захар с помощта на миксер или кухненски робот. А от останалите продукти направете сладкарски крем, като затоплите млякото в тенджерка заедно с вътрешността на шушулката ванилия, а в купичка разбиете жълтъците със захарта и брашното на кашичка. Добавете кашичката към затопленото мляко и бъркайте докато кремът се сгъсти. След това го охладете върху поднос и покрит с прозрачно фолио на стайна температура. Добавете го към разбиващите се масло и пудра захар.
3. Нанесете върху едната половина блат масления крем /оставете малко количество от него за спойка между блата и марципана/ и го разстелете хубаво, а върху другата - конфитюра от малини. Захлупете двете половини. Отгоре намажете нанесете тънък слой от отделения маслен крем. Разрежете блатовете първо на две, после на четири и после на правоъгълни пастички.
4. За марципана смелете обелените бадеми в блендер за кратко. След това добавете захарта и продължете смилането. По време на смилането добавете първо единия белтък, а след това и втория. Извадете сместа от блендера и я омесете хубаво, като си поръсвате малко пудра захар върху плота. Разточете марципана тънко и го разрежете на ленти според размера на пастичките. Увийте всяка пастичка в марципан, като с четчица намажете с вода краищата, когато отрязвате марципана. Притиснете внимателно.
5. Разтопете шоколад на водна баня /не повече от 30 градуса/ и потапяйте двата краища на всяка пастичка в него. подредете пастичките в тава, постлана с хартия за печене и оставете да изсъхнат на стайна температура.
Продукти
- За блата:50 г масло 4 белтъка 5 жълтъка 100 г захар 100 г брашноЗа масления крем:1 шушулка ванилия 125 мл прясно мляко 25 г захар 1 жълтък 1 с.л. брашно 125 г масло 30 г пудра захарЗа марципана:400 г бадеми 500 г пудра захар 2 белтъка 1 ч.л. есенция от рози4 с.л. малинов комфитюр 1 натурален шоколад
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини
Рецепти Кокосови сладки за закуска
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шампанско