Начин на приготвяне:
1. Нарежете чесъна и лука на ситно. Разтопете маслото в тенджерка и запържете чесъна и лука в него. Нарежете чушката на кубчета, обелете ликото на стръковете селъри и ги нарежете. Добавете ги в тенджерата и запържете за 4 минути.
2. Добавете сметаната и кажунската подправка. Оставете да ври 5 минути.
3. Добавете нарязания на колелца зелен лук, разбъркайте и дръпнете от огъня. Начупете сухарите и разбъркайте. Добавете и двата жълтъка и бъркайте. Добавете предварително сварените опашки /може да ги купите сварени, а може и вие да ги сварите, като сте ги измили преди това обилно с вода; варят се докато променят цвета си, около 15 минути/ от раци и нарязания на ситно магданоз.
4. За тестото разбийте с миксер брашното, маслото, крема сиренето, бакпулвера и солта. Течните продукти добавете в движение. Оформете тестото на топка, сплескайте я и я увийте в прозрачно фолио. Оставете в хладилника за половин час.
5. Намаслете хубаво кръгла порцеланова тавичка - форма за пай. Разточете тестото на два тънки кръга. С помощта на точилката прехвърлете тестото за основа и го разстелете по дъното и стените. Излишното тесто излежете. Изсипете пълнежа. Намажете краищата на тестото с разбитите жълтъци с малко сметана. Поставете другото парче тесто отгоре и го притиснете по краищата. Изрежете излишното тесто и намажете отгоре с жълтъците със сметана. Може да направите украса от остатъците от тестото.
6. Направете леки декоративни разрези с нож, за да излиза парата през тях. Печете пая 40 минути на 180 градуса.
2. Добавете сметаната и кажунската подправка. Оставете да ври 5 минути.
3. Добавете нарязания на колелца зелен лук, разбъркайте и дръпнете от огъня. Начупете сухарите и разбъркайте. Добавете и двата жълтъка и бъркайте. Добавете предварително сварените опашки /може да ги купите сварени, а може и вие да ги сварите, като сте ги измили преди това обилно с вода; варят се докато променят цвета си, около 15 минути/ от раци и нарязания на ситно магданоз.
4. За тестото разбийте с миксер брашното, маслото, крема сиренето, бакпулвера и солта. Течните продукти добавете в движение. Оформете тестото на топка, сплескайте я и я увийте в прозрачно фолио. Оставете в хладилника за половин час.
5. Намаслете хубаво кръгла порцеланова тавичка - форма за пай. Разточете тестото на два тънки кръга. С помощта на точилката прехвърлете тестото за основа и го разстелете по дъното и стените. Излишното тесто излежете. Изсипете пълнежа. Намажете краищата на тестото с разбитите жълтъци с малко сметана. Поставете другото парче тесто отгоре и го притиснете по краищата. Изрежете излишното тесто и намажете отгоре с жълтъците със сметана. Може да направите украса от остатъците от тестото.
6. Направете леки декоративни разрези с нож, за да излиза парата през тях. Печете пая 40 минути на 180 градуса.
Продукти
За тестото:
- 285 г брашно
- 130 г крема сирене
- 170 г студено масло
- 3 с.л. студена вода
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 щипка сол
За пълнежа:
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 зелена чушка
- 3 стъбла селъри
- 1 с.л. масло
- 1 с.л. подправка каджун
- 500 г опашки от раци
- 2 стръка зелен лук
- 0.5 връзка магданоз
- 2 жълтъка
- 300 мл течна сметана
- 3 сухара
За намазване:
- 2 жълтъка
- 1 с.л. течна сметана