Начин на приготвяне:

1. Нарежете чесъна и лука на ситно. Разтопете маслото в тенджерка и запържете чесъна и лука в него. Нарежете чушката на кубчета, обелете ликото на стръковете селъри и ги нарежете. Добавете ги в тенджерата и запържете за 4 минути.
2. Добавете сметаната и кажунската подправка. Оставете да ври 5 минути.
3. Добавете нарязания на колелца зелен лук, разбъркайте и дръпнете от огъня. Начупете сухарите и разбъркайте. Добавете и двата жълтъка и бъркайте. Добавете предварително сварените опашки /може да ги купите сварени, а може и вие да ги сварите, като сте ги измили преди това обилно с вода; варят се докато променят цвета си, около 15 минути/ от раци и нарязания на ситно магданоз.
4. За тестото разбийте с миксер брашното, маслото, крема сиренето, бакпулвера и солта. Течните продукти добавете в движение. Оформете тестото на топка, сплескайте я и я увийте в прозрачно фолио. Оставете в хладилника за половин час.
5. Намаслете хубаво кръгла порцеланова тавичка - форма за пай. Разточете тестото на два тънки кръга. С помощта на точилката прехвърлете тестото за основа и го разстелете по дъното и стените. Излишното тесто излежете. Изсипете пълнежа. Намажете краищата на тестото с разбитите жълтъци с малко сметана.  Поставете другото парче тесто отгоре и го притиснете по краищата. Изрежете излишното тесто и намажете отгоре с жълтъците със сметана. Може да направите украса от остатъците от тестото.
6. Направете леки декоративни разрези с нож, за да излиза парата през тях. Печете пая 40 минути на 180 градуса.

Продукти

За тестото:

  • 285 г брашно
  • 130 г крема сирене
  • 170 г студено масло
  • 3 с.л. студена вода
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 щипка сол

За пълнежа:

  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 зелена чушка
  • 3 стъбла селъри
  • 1 с.л. масло
  • 1 с.л. подправка каджун
  • 500 г опашки от раци
  • 2 стръка зелен лук
  • 0.5 връзка магданоз
  • 2 жълтъка
  • 300 мл течна сметана
  • 3 сухара

За намазване:

  • 2 жълтъка
  • 1 с.л. течна сметана

Свързани рецепти