Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Кекс с грис

категория 0/5
1. Накиснете стафидите в ром или бренди поне за половин час. След това ги изцедете и запазете течността.
2. Намажете с масло кръгла дълбока тавичка. Смесете галетата и канела и ги изсипете на дъното на тавата. С тръскане разнесете сместа и по стените на тавата. Излишното изтръскайте.
3. Сложете млякото в тенджерка да заври. Добавете щипка сол и половината захар. Настържете кората на портокала. Щом заври добавете гриса и варете няколко минути на слаб огън, като бъркате непрекъснато.
4. Разбийте белтъците на пяна с другата половина захар.
5. Дръпнете тенджерката със сварения грис и добавете разбитите белтъци към нея. Добавете разтопеното масло и жълтъците. Разбъркайте. Накрая добавете стафидите и разбъркайте.
6. Изсипете сместа в тавичката и я загладете. Печете кекса в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути.
6. Извадете изстиналия кекс, сложете го върху поднос и с помощта на четка намажете повърхността му с кайсиев конфитюр.
7. За да фламбирате кекса, загрейте течността, останала от стафидите заедно с още бренди или ракия и я пресипете в черпак. Излейте я още топла върху кекса и я запалете с клечка кибрит - естествено, на тъмно, за да има ефект. Пламъкът сам ще угасне.
За деца:
да
За вегетарианци:
да
От предаване:
Рецепта на: Рудолф ван Веен