Начин на приготвяне:

1. Накиснете стафидите в ром или бренди поне за половин час. След това ги изцедете и запазете течността.
2. Намажете с масло кръгла дълбока тавичка. Смесете галетата и канела и ги изсипете на дъното на тавата. С тръскане разнесете сместа и по стените на тавата. Излишното изтръскайте.
3. Сложете млякото в тенджерка да заври. Добавете щипка сол и половината захар. Настържете кората на портокала. Щом заври добавете гриса и варете няколко минути на слаб огън, като бъркате непрекъснато.
4. Разбийте белтъците на пяна с другата половина захар.
5. Дръпнете тенджерката със сварения грис и добавете разбитите белтъци към нея. Добавете разтопеното масло и жълтъците. Разбъркайте. Накрая добавете стафидите и разбъркайте.
6. Изсипете сместа в тавичката и я загладете. Печете кекса в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути.
6. Извадете изстиналия кекс, сложете го върху поднос и с помощта на четка намажете повърхността му с кайсиев конфитюр.
7. За да фламбирате кекса, загрейте течността, останала от стафидите заедно с още бренди или ракия и я пресипете в черпак. Излейте я още топла върху кекса и я запалете с клечка кибрит - естествено, на тъмно, за да има ефект. Пламъкът сам ще угасне.

Продукти

  • 150 г стафиди
  • 3 с.л. галета
  • 1 с.л. канела
  • 600 мл прясно мляко
  • 80 г пшеничен грис
  • 1 портокал
  • кора
  • 30 г разтопено масло
  • 2 яйца
  • 5 с.л. кайсиев конфитюр
  • 100 мл бренди

Свързани рецепти