Грахова супа
1. Сложете джолана в голяма тенджера с вода. Щом заври оберете пяната извадете джолана и изхвърлете водата. Върнете джолана в тенджерата и го залейте с прясна вода. В парче тензух поставете дафиновите листа, кората на 1/4 индийско орехче и едната обелена глава лук, набодена с няколко гвоздейчета карамфил. Завържете подправките и ги пуснете при джолана. Варете на слаб огън 1 час. Извадете джолана и подправките, като запазите бульона.
2. Накиснете сушения грах за 1 нощ в тенджера с вода и щипка сода бикарбонат. Прецедете го, налейте прясна вода и го сложете да ври 10 минути.
3. Прецедете граха и го добавете в тенджерата с бульон от джолана. Добавете няразаните глава лук и морков. Варете на умерен огън 1 час, до готовност на граха.
4. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете горчица и накъсаното месо от джолана. По желание може да пасирате супата. Накрая добавете сметаната и разбъркайте.
5. Поднесете топла грахова супа с хрупкав ръжен хляб.

Продукти

  • 300 г сушен грах щипка сода бикарбонат 1 пушен свински джолан 2 глави лук 2 дафинови листа кора от индийско орехче 1 морков 1 с.л. горчица 100 мл течна сметана сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички