Ризото с шоколад
1. За бульона сипете врялата вода в тенджера и пуснете в нея пръчките канела, карамфила и по 1 парче тънко обелена кора от лайма и лимона.
2. Сипете капка зехтин в тиган уок и го разнесете по дъното и стените му с помощта на салфетка. Сложете тигава върху котлона и сипете сухия ориз. Запечете ориза, докато зърната му се разпукат.
3. Налейте 2 черпака горещ бульон и оставете ориза да го поеме, като само разтръсквате леко тигана. След това наливайте от бульона, по 2 черпака наведнъж, като разбърквате енергично, докато течността се абсорбира. На ориза са му необходими около 15 минути, за да се свари.
4. Накрая добавете маслото и разбъркайте енергично, за да се разтопи то. След това добавете нарязания или начупен шоколад и отново бъркайте енергично.
5. Сипете шоколадово ризото в плоска чиния и потупайте по дъното, като едновременно с това разстилате ризотото с въртеливи движения. Поръсете с тънки ивички лимонова кора и тънка струйка сметана- пълномаслена течна животинска или предварително леко разбита заквасена.

Продукти

  • 2 литра гореща вода 2 пръчки канела 3 гвоздейчета карамфил 1 лайм 1 лимон зехтин 2 ч.ч. ориз арборио 1 с.л. масло 150 г натурален шоколад едър лют червен пипер сметана

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички