Бонфиле с пюре от целина
1. Обелете главите целина и ги сложете във вода с няколко капки лимонов сок.
2. Загрейте тиган с 1 с.л. зехтин и щипка сол. Нарежете целината на парченца и ги запържете. Щом поомекнат, добавете обеления и нарязан на парчета картоф и го запържете за кратко.
3. Пресипете целината и картофа в кухненски робот, добавете 1-2 с.л. зехтин и пюрирайте. Добавете сметаната и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте отново. Пюрето трябва да е гъсто.
4. Обелете скилидката чесън и я нарежете на ситно. Запържете я в тиган с 1 с.л. зехтин. След това добавете предварително измитите и подсушени листа спанак. Оставете ги да се задушат докато се свият, като разбърквате. добавете малко вода, за да запази спанака цвета си. Овкусете с черен пипер.
5. Почистеното от жилки и мазнини парче бонфиле увийте предварително в стреч фолио много стегнато, като салам и го съхранявайте в хладилник. Преди да го приготвяте, го извадете и без да развивате фолиото нарежете месото на филии с дебелина 3-4 см.
6. Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган. Отстранете фолиото от всяко парче месо. Поръсете парчетата със сол и черен пипер от двете страни и поставете в тигана. Пържете месото, като проверявате с пръст степента на твърдост. Обърнете от другата страна и запържете. След това обръщайте често месото. Добавете маслото и изчакайте да се разтопи. Дръпнете тигана от котлона и добавете целите листа босилек. с помощта на лъжица поливайте месото с маслото и върнете на котлона. Извадете месото от тигана и го оставете да си почине няколко минути.
7. На дъното на чиния разстелете 1-2 с.л. пюре от целина. Отстрани сипете задушен спанак. Подредете нарязаното на парчета месо. Украсете с листа магданоз, поръсете с едра сол.

Продукти

  • 350 г телешко бонфиле зехтин сол и черен пипер 1 с.л. масло 10 листа босилек листа магданозЗа пюрето:2 глави целина 0.5 сварен картоф сол зехтин 3 с.л. заквасена сметанаЗа спанака:1 скилидка чесън 300 г спанак 0.5 ч.ч. вода черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички