Ябълков десерт

Ябълков десерт

Начин на приготвяне:

1. Обелете ябълките, почистете ги и ги нарежете на дребни кубчета. Нарежете лютата чушка на тънки кръгчета, препоръчително е да работите с ръкавици. Обелете джинджифила и го нарежете на тънки филийки.
2. Карамелизирайте захарта, като я сипете на няколко порции в загрят тиган. Добавете кубчетата ябълки, лютата чушка и джинджифила. Разтръсквайте тигана енергично. Добавете маслото и разбъркайте. Настържете част от пръчката канела. 3. Щом ябълките омекнат, ги прецедете през цедка, като запазите сока. Отстранете парченцата джинджифил.
4. Разбийте белтъците с щипща сол на пяна, с помощта на миксер. Добавете няколко капки сок от лайм и малко фино настъргана кора. Разбийте отново и поставете в хладилник.
5. Извадете белтъците и добавете на струйка сметаната. Разбийте до пухкавост.
6. Разпределете карамелизираните ябълки с люта чушка в стъклени чаши. Отгоре сипете по 1-2 с.л. от крема. Поръсете с фино настъргани кора на лайм и люта чушка. Полейте с отделения сос от ябълките.

Продукти

  • 3 сладки ябълки
  • 0.5 червена люта чушка
  • 1 см корен джинджифил
  • 1 с.л. масло
  • 1 пръчка канела

За крема:

  • 2 белтъка
  • щипка сол
  • 50 г захар
  • 1 лайм
  • настъргана кора и сок
  • 2 ч.ч. течна сметана

Свързани рецепти