Начин на приготвяне:
1. Запечете 70 г от лешниците в тавичка, на 180 градуса, до златисто. Останалите лешници смелете фино.
2. В купа смесете смлените лешници, брашното от елда и бакпулвера. Разбъркайте. В друга купа смесете киселото мляко, яйцата, олиото и солта. Разбъркайте.
3. Натрошете запечените лешници, като ги натискате с дъното на някакъв съд. Сипете ги при сухите продукти. След това добавете течните продукти към сухите и разбъркайте внимателно до хомогенност.
4. Поставете хартиени кошнички в гнездата на форма за малки мъфини. Разпределете кексовата смес в кошничките. Печете соленките в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
5. За топинга с гъби нарежете и накъсайте гъбите - печурки, кралски печурки, кладница. Лукът нарежете на много ситно. Запържете лука и гъбите в малко олио. Добавете нарязания на ситно див лук и разбъркайте. Овкусете със сол, черен пипер и кимион. Накрая добавете бялото вино и разбъркайте.
6. Сложете по малко от задушените гъби върху всяка соленка.
2. В купа смесете смлените лешници, брашното от елда и бакпулвера. Разбъркайте. В друга купа смесете киселото мляко, яйцата, олиото и солта. Разбъркайте.
3. Натрошете запечените лешници, като ги натискате с дъното на някакъв съд. Сипете ги при сухите продукти. След това добавете течните продукти към сухите и разбъркайте внимателно до хомогенност.
4. Поставете хартиени кошнички в гнездата на форма за малки мъфини. Разпределете кексовата смес в кошничките. Печете соленките в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
5. За топинга с гъби нарежете и накъсайте гъбите - печурки, кралски печурки, кладница. Лукът нарежете на много ситно. Запържете лука и гъбите в малко олио. Добавете нарязания на ситно див лук и разбъркайте. Овкусете със сол, черен пипер и кимион. Накрая добавете бялото вино и разбъркайте.
6. Сложете по малко от задушените гъби върху всяка соленка.
Продукти
За тестото:
- 210 г белени лешници
- 150 г брашно от елда
- 9 г бакпулвер
- 2 яйца
- 300 мл рядко кисело мляко
- 80 мл слънчогледово олио
- 1 ч.л. сол
За топинга:
- 400 г смес от гъби
- 1 глава лук шалот
- 0.5 връзка див лук
- олио
- 100 мл бяло вино
- сол и черен пипер
- щипка смлян кимион