Маймунски хляб с пица и салам

Маймунски хляб с пица и салам

Начин на приготвяне:

1. Изсипете брашното на плота и поръсете щипка сол върху него. Направете кладенче в брашното и в него сложете водата, сухата мая и зехтина. Омесете гладко тесто и го оформете на топка. поставете тестото в намазнена купа и го покрийте с парче прозрачно фолио. Оставете тестото 15 минути, да втаса.
2. Разточете тестото с помощта на ръце под формата на дълго руло върху набрашнен плот. Разрежете тестото на 24 еднакви парчета.
3. Разточете всяка топчица на малко кръгче или с помощта на точилка или с ръце. Нарежете всяка топка моцарела на 4 филийки. Увийте филийка моцарела в резен салам /тип шпеков/. След това увийте моцарелата и салама в тестото. Хубаво загърнете краищата отдолу.
4. Намажете с масло кръгла форма за кекс с дупка. Подредете в нея пълнените топчици на два реда. Покрийте формата с намазнено парче прозрачно фолио и оставете хляба да втаса още 15 минути. След това изпечете хляба в предварително загрята фурна на 190 градуса за 35 минути.
5. За доматения сос нарежете лука и чесъна на ситно и ги запържете в малко зехтин. добавете белени цели домати и овкусете със сол, черен пипер и сух риган. Разбъркайте и оставете соса да покъкри.
6. Сервирайте топлия хляб с купичка доматен сос. Хлябът се къса и се топи в соса.

Продукти

За тестото:

  • 500 г брашно
  • 300 мл вода
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 с.л. зехтин
  • щипка сол

За пълнежа:

  • 24 слайса салами
  • 6 топки моцарела

За доматения сос:

  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • зехтин
  • 400 г белени домати
  • 1 ч.л. сух риган
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти