Лимонова торта
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Върху плота замесете тестото с върха на пръстите си като в брашното оформите кладенче и в него добавите другите продукти. Трябва да работите максимално бързо. Щом оформите тестото го увийте в прозрачно фолио и го сложете в хладилника да се стегне.
2. При разточването на тестото обилно го поръсвайте отдолу и отгоре с брашно и натискайте съвсем леко. Тестото трябва да е с дебелина 1/2 см. След това с помощта на точилката го пренесете в кръгла плитка форма, предварително намазана с масло и постлана с хартия за печене. Без натиск напаснете тестото по дъното и стените на формата, а излишното отстранете с нож. Надупчете тестото с вилица на няколко места. Отгоре го покрийте с хартия за печене и запълнете формата със зърна суров боб или ориз. Печете тестото 10 минути на 180 градуса.
3. За крема измийте и подсушете лимоните. Настържете кората им на ситно ренде. Изтискайте сока им, като го прецеждате заради семките. В купа разбийте лимоновия сок със захарта. След това добавете поразмекнатото или разтопеното масло и яйцата. Бъркайте енергично до получаване на гладък крем.
4. Отстранете хартията със зърната от тестото и изсипете крема. Изпечете тортата за половин час на 160 градуса.
5. Поръсете тортата с пудра захар. За украса може да направите тънки ленти от разтопен шоколад. /Част от топлия разтопен шоколад изсипете върху плота и го разстилайте с шпакла докато изстине. След това го смесете с останалия. Изсипете от него върху лента целофан и го разстелете на много тънък слой. Изчакайте шоколадът да се втвърди и отлепете целофана със студени пръсти./
2. При разточването на тестото обилно го поръсвайте отдолу и отгоре с брашно и натискайте съвсем леко. Тестото трябва да е с дебелина 1/2 см. След това с помощта на точилката го пренесете в кръгла плитка форма, предварително намазана с масло и постлана с хартия за печене. Без натиск напаснете тестото по дъното и стените на формата, а излишното отстранете с нож. Надупчете тестото с вилица на няколко места. Отгоре го покрийте с хартия за печене и запълнете формата със зърна суров боб или ориз. Печете тестото 10 минути на 180 градуса.
3. За крема измийте и подсушете лимоните. Настържете кората им на ситно ренде. Изтискайте сока им, като го прецеждате заради семките. В купа разбийте лимоновия сок със захарта. След това добавете поразмекнатото или разтопеното масло и яйцата. Бъркайте енергично до получаване на гладък крем.
4. Отстранете хартията със зърната от тестото и изсипете крема. Изпечете тортата за половин час на 160 градуса.
5. Поръсете тортата с пудра захар. За украса може да направите тънки ленти от разтопен шоколад. /Част от топлия разтопен шоколад изсипете върху плота и го разстилайте с шпакла докато изстине. След това го смесете с останалия. Изсипете от него върху лента целофан и го разстелете на много тънък слой. Изчакайте шоколадът да се втвърди и отлепете целофана със студени пръсти./
Продукти
- 150 г брашно 100 г масло 50 г захар 0.5 яйце 1 щипка солЗа крема:100 г масло 3 лимони 3 яйца 300 г захарЗа гарниране:150 г натурален шоколад пудра захар
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене