Лимонова торта
1. Върху плота замесете тестото с върха на пръстите си като в брашното оформите кладенче и в него добавите другите продукти. Трябва да работите максимално бързо. Щом оформите тестото го увийте в прозрачно фолио и го сложете в хладилника да се стегне.
2. При разточването на тестото обилно го поръсвайте отдолу и отгоре с брашно и натискайте съвсем леко. Тестото трябва да е с дебелина 1/2 см. След това с помощта на точилката го пренесете в кръгла плитка форма, предварително намазана с масло и постлана с хартия за печене. Без натиск напаснете тестото по дъното и стените на формата, а излишното отстранете с нож. Надупчете тестото с вилица на няколко места. Отгоре го покрийте с хартия за печене и запълнете формата със зърна суров боб или ориз. Печете тестото 10 минути на 180 градуса.
3. За крема измийте и подсушете лимоните. Настържете кората им на ситно ренде. Изтискайте сока им, като го прецеждате заради семките. В купа разбийте лимоновия сок със захарта. След това добавете поразмекнатото или разтопеното масло и яйцата. Бъркайте енергично до получаване на гладък крем.
4. Отстранете хартията със зърната от тестото и изсипете крема. Изпечете тортата за половин час на 160 градуса.
5. Поръсете тортата с пудра захар. За украса може да направите тънки ленти от разтопен шоколад. /Част от топлия разтопен шоколад изсипете върху плота и го разстилайте с шпакла докато изстине. След това го смесете с останалия. Изсипете от него върху лента целофан и го разстелете на много тънък слой. Изчакайте шоколадът да се втвърди и отлепете целофана със студени пръсти./

Продукти

  • 150 г брашно 100 г масло 50 г захар 0.5 яйце 1 щипка солЗа крема:100 г масло 3 лимони 3 яйца 300 г захарЗа гарниране:150 г натурален шоколад пудра захар

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички