Начин на приготвяне:

1. В една купа смесете сухите съставки – брашното, бакпулвера, содата и солта. Добавете стафидите.
2. В друга купа разбийте мекото масло със захарта с помощта на миксер. Добавете рома, а след това и яйцата едно по едно, като разбивате след всяко. Настържете кората на предварително измития и подсушен лимон. Добавете течната сметана на тънка струйка, без да спирате разбиването.
3. Добавете сухите съставки на части към разбитата смес. Разбийте до гладкост.
4. Пресипете сместа в намаслена кръгла форма за кекс с дупка. Печете кекса в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-40 минути. Оставете кекса да изстине 15 минути.
5. За сиропа сипете продуктите в тенджерка и го оставете да заври.
6. Обърнете кекса в чиния и го надупчете с дървен шиш. С помощта на черпак полейте кекса със сиропа. Поръсете с пудра захар.

Продукти

  • 3 ч.ч. брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 100 г стафиди
  • 0.5 ч.л. сода бикарбонат
  • щипка сол
  • 200 г масло
  • 1.5 ч.ч. захар
  • 3 яйца
  • 2 с.л. настъргана лимонова кора
  • 0.5 ч.ч. тъмен ром
  • 1 ч.ч. течна животинска сметана

За сиропа:

  • 50 мл тъмен ром
  • 200 мл вода
  • 50 г масло

Свързани рецепти