Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Кекс "Еленов гръб"

категория 4/5
1. За жапоне разбийте на ръка белтъка със захарта на сняг. Отделно смесете фино смлените бадеми с какаото.  Добавете ги към разбития белтък и внимателно разбъркайте.
2. Намажете с масло дълбока правоъгълна форма за кекс и постелете дъното и стените и с хартия за печене. Намажете с масло и хартията. Сипете филираните бадеми и с потръскване ги разнесете по дъното и стените на формата, за да залепнат.
3. Изсипете какаовото жапоне върху филираните бадеми и с помощта на лъжица го разнесете по дъното и стените на формата.
4. За кексовото тесто разбийте маслото със захарта, след това добавете яйцата едно по едно и разбийте. Смесете брашното с бакпулвера и добавете и тях към сместа. Разбийте до гладкост. Изсипете сместа върху крема жапоне и печете кекса в предварително загрята на 160 градуса фурна около 1 час. След изпичане оставете кекса да изстине.
5. За портокаловия крем загрейте леко портокаловия сок заедно с въстрешността на шушулката ванилия. Бъркайте в продължение на 2 минути. Отделно разбийте жълтъците със захарта, а след това добавете и брашното. Добавете малко от сока, за да се получи кашичка. Изсипете кашичката в тенджерката и бъркайте докато кремът се сгъсти. Изсипете крема върху плоска чиния да изстине.
6. Отделно разбийте маслото със захарта до пухкавост. Добавете към него, на два пъти, портокаловия крем и разбъркайте.
7. Извадете изстиналия кекс от формата, отстранете внимателно хартията и го поставете на плота наобратно. Ако има неравности по повърхността му, отстранете ги с нож. След това отрежете едно триъгълно парче, по дължината на кекса от горната му част и го махнете. Получава се нещо като капак.
8. Нанесете съвсем малко от портокаловия крем във вдлъбнатината на тялото на кекса, а върху стените на отрязаното парче нанесете по-голямо количество крем. Захлупете капака. Накрая поръсете кекса с пудра захар.
За деца:
да
За вегетарианци:
да
От предаване:
Рецепта на: Рудолф ван Веен