Начин на приготвяне:
1. Сложете бадемите в блендер. Амаретите, по принцип, се правят от горчиви бадеми, затова ако откриете такива, сложете една шепа от тях. Може просто да добавите есенция от горчив бадем. Смелете бадемите на едро. След това добавете захарта и продължете меленето. В движение добавете един по един белтъците. Сместа се получава твърда, но имайте предвид, че трябва да минава през пош, затова при необходимост може да добавите още 1 белтък.
2. Пресипете сместа в пош и направете малки топчици в плоска тава, постлана с партия за печене. Поръсете топчиците обилно с пудра захар и ги оставете по възможност 12 часа да съхнат на стайна температура. Като са престояли поне една нощ, с четири пръста ги притиснете в горната им част така, че да се получи характерната им форма с връхче. Изпечете амаретите в силна фурна - 200 градуса за 4 минути, до златистокафяво.
3. За масления крем разбийте маслото с пудрата захар с миксер или кухненски робот. Сложете млякото в тенджерка, заедно със сърцевината на шушулката ванилия. Отделно разбийте жълтъците със захарта и брашното. Щом заври млякото, го добавете към жълтъците и бъркайте енергично. Върнете сместа на котлона да кипне. След това я сипете в чиния и я покрийте с прозрачно фолио да изстине. Към маслото добавете малко ликьор или ром, а след това и охладената млечна смес. Щом всичко се разбърка добре, пресипете сместа в пош и направете топчици върху малки подонси, постлани с хартия за печене.
4. Върху топчиците маслен крем залепете бисквитките. Сложете ги във фризер да се стегне масления крем.
5. Разтопете натурален шоколад на водна баня. Потапяйте в него амаретите откъм страната на масления крем /той трябва да е хубаво стегнат/ и ги наредете върху хартия за печене да изсъхнат.
2. Пресипете сместа в пош и направете малки топчици в плоска тава, постлана с партия за печене. Поръсете топчиците обилно с пудра захар и ги оставете по възможност 12 часа да съхнат на стайна температура. Като са престояли поне една нощ, с четири пръста ги притиснете в горната им част така, че да се получи характерната им форма с връхче. Изпечете амаретите в силна фурна - 200 градуса за 4 минути, до златистокафяво.
3. За масления крем разбийте маслото с пудрата захар с миксер или кухненски робот. Сложете млякото в тенджерка, заедно със сърцевината на шушулката ванилия. Отделно разбийте жълтъците със захарта и брашното. Щом заври млякото, го добавете към жълтъците и бъркайте енергично. Върнете сместа на котлона да кипне. След това я сипете в чиния и я покрийте с прозрачно фолио да изстине. Към маслото добавете малко ликьор или ром, а след това и охладената млечна смес. Щом всичко се разбърка добре, пресипете сместа в пош и направете топчици върху малки подонси, постлани с хартия за печене.
4. Върху топчиците маслен крем залепете бисквитките. Сложете ги във фризер да се стегне масления крем.
5. Разтопете натурален шоколад на водна баня. Потапяйте в него амаретите откъм страната на масления крем /той трябва да е хубаво стегнат/ и ги наредете върху хартия за печене да изсъхнат.
Продукти
- 200 г белени бадеми
- 500 г захар
- 2 белтъка
- 150 г натурален шоколад
- пудра захар за поръсване
За масления крем:
- 250 г масло
- 60 г пудра захар
- 250 мл прясно мляко
- 1 с.л. брашно
- 2 с.л. захар
- 1 шушулка ванилия
- 2 жълтъка
- черешов ликьор