Амарети ди грапа
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Сложете бадемите в блендер. Амаретите, по принцип, се правят от горчиви бадеми, затова ако откриете такива, сложете една шепа от тях. Може просто да добавите есенция от горчив бадем. Смелете бадемите на едро. След това добавете захарта и продължете меленето. В движение добавете един по един белтъците. Сместа се получава твърда, но имайте предвид, че трябва да минава през пош, затова при необходимост може да добавите още 1 белтък.
2. Пресипете сместа в пош и направете малки топчици в плоска тава, постлана с партия за печене. Поръсете топчиците обилно с пудра захар и ги оставете по възможност 12 часа да съхнат на стайна температура. Като са престояли поне една нощ, с четири пръста ги притиснете в горната им част така, че да се получи характерната им форма с връхче. Изпечете амаретите в силна фурна - 200 градуса за 4 минути, до златистокафяво.
3. За масления крем разбийте маслото с пудрата захар с миксер или кухненски робот. Сложете млякото в тенджерка, заедно със сърцевината на шушулката ванилия. Отделно разбийте жълтъците със захарта и брашното. Щом заври млякото, го добавете към жълтъците и бъркайте енергично. Върнете сместа на котлона да кипне. След това я сипете в чиния и я покрийте с прозрачно фолио да изстине. Към маслото добавете малко ликьор или ром, а след това и охладената млечна смес. Щом всичко се разбърка добре, пресипете сместа в пош и направете топчици върху малки подонси, постлани с хартия за печене.
4. Върху топчиците маслен крем залепете бисквитките. Сложете ги във фризер да се стегне масления крем.
5. Разтопете натурален шоколад на водна баня. Потапяйте в него амаретите откъм страната на масления крем /той трябва да е хубаво стегнат/ и ги наредете върху хартия за печене да изсъхнат.
2. Пресипете сместа в пош и направете малки топчици в плоска тава, постлана с партия за печене. Поръсете топчиците обилно с пудра захар и ги оставете по възможност 12 часа да съхнат на стайна температура. Като са престояли поне една нощ, с четири пръста ги притиснете в горната им част така, че да се получи характерната им форма с връхче. Изпечете амаретите в силна фурна - 200 градуса за 4 минути, до златистокафяво.
3. За масления крем разбийте маслото с пудрата захар с миксер или кухненски робот. Сложете млякото в тенджерка, заедно със сърцевината на шушулката ванилия. Отделно разбийте жълтъците със захарта и брашното. Щом заври млякото, го добавете към жълтъците и бъркайте енергично. Върнете сместа на котлона да кипне. След това я сипете в чиния и я покрийте с прозрачно фолио да изстине. Към маслото добавете малко ликьор или ром, а след това и охладената млечна смес. Щом всичко се разбърка добре, пресипете сместа в пош и направете топчици върху малки подонси, постлани с хартия за печене.
4. Върху топчиците маслен крем залепете бисквитките. Сложете ги във фризер да се стегне масления крем.
5. Разтопете натурален шоколад на водна баня. Потапяйте в него амаретите откъм страната на масления крем /той трябва да е хубаво стегнат/ и ги наредете върху хартия за печене да изсъхнат.
Продукти
- 200 г белени бадеми 500 г захар 2 белтъка 150 г натурален шоколад пудра захар за поръсванеЗа масления крем:250 г масло 60 г пудра захар 250 мл прясно мляко 1 с.л. брашно 2 с.л. захар 1 шушулка ванилия 2 жълтъка черешов ликьор
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Бисквити с кашкавал
Рецепти Хляб със сирене и маслини
Рецепти Рудолф ван Веен
Бохемски колачета
Рецепти Рудолф ван Веен
Колебяка
Рецепти Рудолф ван Веен
Кралски кейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Кекс с гранола
Рецепти Божана Кацарова
Гювеч със заешко и гъби
Рецепти Божана Кацарова
Козуначена торта
Рецепти Нина Бабич
Сладкиш с бадеми и шоколад
Рецепти Рудолф ван Веен
Сладка пица с плодове