Афганистанско буланé
1. Обелете картофите и ги нарежете на малку кубчета. Варете ги в тенджера с подсолена вода 8 минути, до сваряване. Прецедете ги и ги намачкайте на пюре.
2. Почистете стръковете пресен лук и ги нарежете на кръгчета. Нарежете чушката на малки кубчета.
3. Загрейте 2-3 с.л. олио в дълбок тиган и запържете каймата за около 6 минути, като я разделяте с помощта на шпатула. Добавете нарязаните чушка и лук и овкусете със сол, черен пипер, джинджифил и лют червен пипер на люспи. Разбъркайте и запържете за още 4 минути.
4. Добавете запържените кайма и зеленчуци към намачканите картофи и разбъркайте. Сипете от пълнежа по средата на всяка питка, по дължина и прегънете на две, като пакет. Загрейте тиган с 2-3 с.л. олио и запечете пълните питки за 6 минути от двете страни.
5. За салатата отделете стъблата селъри и ги обелете с помощта на белачка. Нарежете селърите на ситно. Наежете лука на тънки полумесеци, а печените чушки на тънки ивички. Измийте и прецедете нахута /най-добре е да обелите зърната от ципата/. Смесете всичко в голяма купа и овкусете със сол, оцет и зехтин.
6. Сервирайте пълнени питки, гарнирани със салата.

Продукти

  • 200 г картофи 1 връзка пресен лук 1 червена чушка олио 200 г телешка кайма 1 ч.л. смлян джинджифил 1 ч.л. едър лют червен пипер 8 тънки питкиЗа салатата:1 връзка селъри 1 глава червен лук 300 г печени червени чушки 400 г нахут от консерва 0.5 връзка мента

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички