Ливанска хлебна салата "Фатуш"

Ливанска хлебна салата "Фатуш"

Начин на приготвяне:

1. Запечете кедровите ядки с щипка сол в тиган докато променят цвета си.
2. Нарежете краставицата на кубчета. Доматите нарежете също на кубчета, но след като отстраните вътрешността им. Зеленият лук нарежете на колелца.
3. Нарежете 1 зелена и 1 червена сурови чушки на тънки лентички, след като остраните семките им. Другите 2 чушки изпечете. Нарежете и тях на лентички.
4. Смесете в купа доматите, краставиците, накъсаните листа зелена салата, суровите и печените чушки, лука,листата от мента.
5. За пестото в хаванче счукайте запечените кедрови ядки, листата босилек, обелената скилидка чесън и 1/3 от пармезана, като го настържете фино. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете зехтин.
6. Нарежете хляба на кубчета и ги запържете в тиган с олио за около 4 минути, до хрупкавост. Добавете пестото към запържения хляб и разбъркайте.
7. Добавете запържения хляб с песто към салатата. Отгоре настържете останалото количество пармезан.

Продукти

  • 2 краставици
  • 4 домата
  • 2 с.л. кедрови ядки
  • 4 стръка зелен лук
  • 0.5 връзка прясна мента
  • 2 зелени чушки
  • 1 фокача
  • зехтин
  • 1 зелена салата
  • 2 червени чушки

За пестото:

  • 1 връзка пресен босилек
  • 1 скилидка чесън
  • 30 г пармезан
  • 8 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти