Начин на приготвяне:

Любимата на всички балканци шкембе чорба има толкова разновидности на приготвяне, колкото държави има на Балканите. Тази рецепта за шкембе чорба е турският вариант, приготвена със застройка от кисело мляко.

1. Започнете приготвянето на тази рецепта за шкембе чорба, като сипете горещата вода в тенджера. Нарежете шкембето на едри парчета и го пуснете вътре. Добавете сока на двата лимона и 1 с.л. зехтин. Обелете главата лук и я нарежете на четвъртинки. Добавете и нея. Варете шкембето до омекване.

2. Щом шкембето е сварено напълно, извадете го и го нарежете на малки парченца. Прецедете бульона в купа. Върнете бульона и парченцата шкембе в тенджерата. Оставете шкембе чорбата да поври.

3. За застройката за шкембе чорба с кисело мляко първо разбийте жълтъците. Добавете брашното и киселото мляко и разбъркайте до гладкост. Добавете внимателно лимоновия сок и разбъркайте отново. Добавете сол. Добавете малко от топлия бульон, като разбърквате енергично. След това внимателно сипете застройката в топлата супа, като разбърквате. Оставете супата да поври на слаб огън.

4. За соса обелете скилидките чесън и ги стрийте на паста със сол в хаванче. Добавете лимоновия сок и разбъркайте. Нарежете на ситно листата магданоз и добавете и тях.

5. Сервирайте топла шкембе чорба, като я поръсите с малко от чесновия сос и прясно смлян черен пипер. Шкембе чорба рецепта.

шкембе чорба рецепта

Продукти

  • 1 кг телешко шкембе
  • 10 ч.ч. гореща вода
  • 2 лимона
  • сок
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 глава лук

За застройката:

  • 2 жълтъка
  • 3 с.л. брашно
  • 5 с.л. кисело мляко
  • 1 лимон
  • сок
  • 3 щипки сол
  • 1 ч.ч. вода

За соса:

  • 4 скилидки чесън
  • 1 лимон
  • сок
  • 1 ч.л. сол
  • 6 стръка магданоз
  • прясно смлян черен пипер

Свързани рецепти