1. Натрошете маята в купа. Добавете щипка сол, 1 ч.л. захар и малко вода. Разбъркайте докато тя се разтвори и оставете на топло за 10-15 минути.
2. В купа сипете брашното и към него добавете щипка сол, щипка захар и зехтин. Щом се появят мехурчета в сместа са маята, добавете и нея. Омесете тесто, като добавяте по малко вадо. Тестото трябва да остане по-течно, т.е. да се лепи по ръцете ви. Покрийте тестото и го оставете да втаса.
3. В тенджера сипете захарта и водата и бъркайте, докато захарта се разтопи. Добавете 1 с.л. лимонов сок и варете сиропа до сгъстяване. /Може да пуснете и парче лимонова кора в сиропа./ Сиропът трябва да горещ, когато потапяте сладките в него.
4. Сипете 4-5 пръста олио в тенджера и го загрейте. Гребнете с едната си ръка от тестото и го стиснете така, че в свивката между палеца и показалеца да се образува малко топче. Гребнето топчето с помощта на лъжичка и го пуснете в загрятата мазнина. пържете топчетата до златисто, от всички страни. Извадете ги върху кухненска хартия.
5. Потопете топлите сладки в топъл сироп, като хубаво ги оваляте в него.
6. Сервирайте сиропираните сладки в купичка, поръсени с канела.

Продукти

  • 500 г брашно 15 г прясна мая сол захар 2 с.л. зехтинЗа сиропа:1 кг захар 4 ч.ч. вода лимонов сокДопълнително: олио за пържене канела за поръсване

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички