Топик
1. Накиснете нахута за 1 нощ. Прецедете го и го сварете в тенджера с вода до омекване. Прецедете го и обелете зърната.
2. Обелете и разрежете на четвъртини картофите. Сварете ги. Прецедете ги и ги сложете в купа. Добавете обелените зърна нахут и намачкайте всичко с помощта на преса. Добавете 1 к.ч. сусамов тахан и овкусете със сол. Разбъркайте.
3. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Сложете го в тенджера и го залейте с 1 ч.ч. вода. Добавете кедровите ядки и стафидите и овкусете със сол и захар. Разбъркайте и оставете лука да омекне.
4. Щом дръпнете лука от котлона, добавете останалия сусамов тахан и 1 ч.л. бахар. Разбъркайте сместа, захлупете съда и оставете да почине.
5. Върху двойно парче стреч фолио разстелете малко от пюрето от картофи и нахут, с ръце. По средата на разстлания слой поставете 1 с.л. от плънката и съберете краищата на фолиото. Оформете топка и я поставете в чиния. Щом оформите топки от останалите продукти, поставете ги в хладилник да се стегнат.
6. Развийте топик и отстранете фолиото. Поставете кюфтето в чиния и го разрежете по средата. Поръсете с щипка канела.

Продукти

  • 1 ч.ч. нахут 2 големи картофа 1 глава лук 1 ч.ч. вода 1 шепа кедрови ядки 1 шепа стафиди щипка захар 200 г сусамов тахан сол и черен пипер 1 ч.л. смлян бахар

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички