Начин на приготвяне:
1. Нахутът се сварява следа като е киснал цяла нощ в студена вода. Свареният нахут се прецежда и обелва зърно по зърно.
2. Намачкайте нахутените зърна в дървен хаванче, като слагате малко по малко. Намачканият нахут изсипвайте направо върху дървена дъска.
3. Начамкайте и обелената скилидка чесън в хаванчето заедно с щипка сол. Изсипете я върху нахута.
4. Започнете да натискате сместа от счукани нахут и чесън, като едновременно я разстилате напред-назад по дъската. Добавете сусамовия тахан и продължете мачкането. След това добавете лиминовия сок и 1-2 с.л. зехтин. Размачкайте. Овкусете със сол, кимион и кориандър. Отново размачкайте.
5. Добавете малко гореща вода към сместа и размачкайте. Сипете още зехтин и още лимонов сок, по желание. Размачкайте. Накрая добавете още малко зехтин и лютия червен пипер. размачкайте и пресипете хумуса в купичка.
2. Намачкайте нахутените зърна в дървен хаванче, като слагате малко по малко. Намачканият нахут изсипвайте направо върху дървена дъска.
3. Начамкайте и обелената скилидка чесън в хаванчето заедно с щипка сол. Изсипете я върху нахута.
4. Започнете да натискате сместа от счукани нахут и чесън, като едновременно я разстилате напред-назад по дъската. Добавете сусамовия тахан и продължете мачкането. След това добавете лиминовия сок и 1-2 с.л. зехтин. Размачкайте. Овкусете със сол, кимион и кориандър. Отново размачкайте.
5. Добавете малко гореща вода към сместа и размачкайте. Сипете още зехтин и още лимонов сок, по желание. Размачкайте. Накрая добавете още малко зехтин и лютия червен пипер. размачкайте и пресипете хумуса в купичка.
Продукти
- 2 ч.ч. сварен нахут
- 2 скилидки чесън
- сол
- зехтин
- 1 лимон
- сок
- щипка смлян кимион
- щипка смлян кориандър
- щипка лют червен пипер
- 2 с.л. сусамов тахан
- топла вода