Начин на приготвяне:

1. Накиснете двата вида боб /вместо боб лусака може да използвате боб канелини/ във вода, в отделни съдове, за 1 нощ. Накиснете добре измитата капента в силно солена вода за 1 нощ или използвайте филенца аншоа.
2. Нарежете лука, морковите, селърито и праза на ситно. Загрейте 4-5 с.л. зехтин в дълбока тенджера и пуснете стръка розмарин. Добавете нарязаните зеленчуци и разбъркайте. Добавете двата вида боб и разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер и задушете за кратко. Добавете бялото вино и поставете джоланите в тенджерата. захлупете и гответе в предварително загрята фурна на 200 градуса 2-3 часа.
3. Извадете джоланите в чиния и ги оставете настрани.
4. За гремолатата нарежете на ситно листата мента, магданоз и естрагон. Сложете ги в купичка заедно с настърганата лимонова кора и нарязаните осолена капента, черни маслини, каперси и чесън. Разбъркайте и добавете 3 с.л. зехтин.
5. Нарежете карфиола на розички и ги подредете в тавичка. Поръсете с малко зехтин, черен пипер и масло. Печете в предаврително загрята фурна на 180 градуса 20 минути.
6. За пюрето от боб разтопете 2 с.л. масло в тиган и в него запържете щипка черен пипер, листата салвия и стръковете мащерка. След 2-3 минути извадете мащерката и салвията. В тигана добавете половината от боба и зеленчуците, половината запечен карфиол и 1 с.л. гремолата и гответе 5 минути. Накрая добавете печения чесън и сметаната. Пресипете сместа в блендер и пюрирайте.
7. В тиган загрейте 2-3 с.л. зехтин и добавете останалия боб със зеленчуци и останалия запечен карфиол. Гответе 5 минути, след това оставете да поизстине. тогава добавете 1 с.л. от гремолатата и разбъркайте.
8. Оваляйте агнешките джолани в брашно, изтръскайте излишното. Изпържете месото на маслена баня, във фритюрник.
9. На дъното на чиния разстелете от пюрето с карфиол, върху него подредете запържени листа салвия и стръкове мащерка. Сипете от запържените в масло боб и карфиол с гремолата и поставете агнешкия джолан.

Продукти

  • 2 агнешки джолана
  • олио
  • 1 стрък розмарин
  • 4 моркова
  • 2 глави лук
  • 2 стъбла селъри
  • 2 стръка праз
  • 2 ч.ч. боб лусака
  • 2 ч.ч. кафяв боб
  • сол и черен пипер
  • 1 бутилка бяло вино
  • 100 г брашно

За капентата:

  • 4 с.л. капента
  • 6 с.л. зехтин
  • 4 с.л. черни маслини
  • 2 ч.л. каперси
  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 2 скилидки чесън
  • 1 връзка магданоз
  • 1 връзка мента
  • 0.5 връзка естрагон

За пюрето:

  • 1 глава карфиол
  • 4 с.л. зехтин
  • 25 г масло
  • прясно смлян черен пипер
  • 0.5 връзка салвия
  • 0.5 връзка мащерка
  • 100 мл сметана
  • 8 гвоздейчета карамфил
  • 8 скилидки печен чесън
  • 1 с.л. паста гремолата
  • боб

Свързани рецепти