Начин на приготвяне:
1. Обеленият плод матонга /може да го замените с ананас/ нарежете на парчета. Сложете го в съвсем малко вода да се свари. След това го намачкайте и оставете соса да се редуцира.
2. На дъното на голяма тенджера сипете малко вода, чаените листа и няколко стръка кориандър. Поставете приспособление за варене на пара.
3. Поставете опашките на омарите две по две, една срещу друга, с черупката нагоре и ги увийте с парче алуминиево фолио само по средата, така че да се задържат заедно. В двата края опашките трябва да останат непокрити. Поставете така приготвените две двойки опашки в уреда за варене на пара, захлупете и гответе 20 минути.
4. Разчупете кората на палмовата сърцевина и обелете, докато стигнете до сърцевината и. Нарежете я на тънки ивици. Вътрешността на авокадото нарежете на тънки резени. Почистете малко по-зелени ягоди и ги нарежете на четвъртинки. Обелете лука и го нарежете на тънки полумесеци.
5. Развийте опашките от омар. След опушването те са сготвени на 3/4. С помощта на ножица разрежете черупката и внимателно извадете месото. Нарежете месото на медальони. Разтопете маслото в тиган и в него запържете нарязаните на ситно обелени скилидки чесън. Запържете медальоните в чесновото масло за кратко, до готовност.
6. За дресинга изтискайте сока на лимоните в купа. Добавете зехтин, сол, черен пипер и захар. Разбъркайте енергично.
7. Прецедете редуцирания сос от матонга в купа. Добавете част от него към винегрета и разбъркайте.
8. В дълбоки чинии разпределете нарязана палмова сърцевина, полумесеци лук, резени авокадо и ягоди. Поръсете листа кориандър. Залейте с дресинг. Върху салатата подредете медальони омар. Украсете със стръкове див лук.
2. На дъното на голяма тенджера сипете малко вода, чаените листа и няколко стръка кориандър. Поставете приспособление за варене на пара.
3. Поставете опашките на омарите две по две, една срещу друга, с черупката нагоре и ги увийте с парче алуминиево фолио само по средата, така че да се задържат заедно. В двата края опашките трябва да останат непокрити. Поставете така приготвените две двойки опашки в уреда за варене на пара, захлупете и гответе 20 минути.
4. Разчупете кората на палмовата сърцевина и обелете, докато стигнете до сърцевината и. Нарежете я на тънки ивици. Вътрешността на авокадото нарежете на тънки резени. Почистете малко по-зелени ягоди и ги нарежете на четвъртинки. Обелете лука и го нарежете на тънки полумесеци.
5. Развийте опашките от омар. След опушването те са сготвени на 3/4. С помощта на ножица разрежете черупката и внимателно извадете месото. Нарежете месото на медальони. Разтопете маслото в тиган и в него запържете нарязаните на ситно обелени скилидки чесън. Запържете медальоните в чесновото масло за кратко, до готовност.
6. За дресинга изтискайте сока на лимоните в купа. Добавете зехтин, сол, черен пипер и захар. Разбъркайте енергично.
7. Прецедете редуцирания сос от матонга в купа. Добавете част от него към винегрета и разбъркайте.
8. В дълбоки чинии разпределете нарязана палмова сърцевина, полумесеци лук, резени авокадо и ягоди. Поръсете листа кориандър. Залейте с дресинг. Върху салатата подредете медальони омар. Украсете със стръкове див лук.
Продукти
- 4 опашки от омар
- 1 плод матонга
- 200 г чаени листа
- 1 връзка кориандър
- 100 г масло
- 4 скилидки чесън
- 1 палмова сърцевина
- 1 глава червен лук
- 2 авокадо
- 250 г ягоди
- 2 лимона
- сок
- 150 мл зехтин
- сол и черен пипер
- 1 с.л. захар