Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашнот в купа, добавете солта, захарта и зехтина и разбъркайте. Добавете малко нази или вода. Омесете гладко и меко тесто. Поставете го в купа за 15-20 минути.
2. За пълнежа нарежете на много дребни кубчета зеленчуците. загрейте малко зехтин в тиган и запържете семената от фенел за кратко. Добавете зеленчуците, запържете ги за няколко минути и ги овкусете със сол и черен пипер. Щом дръпнете от огъня тигана, добавете нарязаните на едро зелени подправки. Разбъркайте.
3. Омесете още веднъж тестото и го разделете на малки топчици. разточете всяка топчица върху набрашнен плот, на кръгче. Намажете краищата на тестото с вода, а в средата му поставете от зеленчуковата смес. Сгънете и притиснете тестото с пръст, като го въртите в една посока. Притиснете добре краищата отгоре, за да не се разтвори кнедлата. Поставете всяка кнедла върху леко намазнено квадратче хартия за печене. Варете кнедлите на пара, до готовност.
4. Почистете скаридите от черупките и главите им. Оставете 4 скариди необелени. Разтопете маслото в тиган, запържете семената фенел за кратко, а след това добавете всички скариди - и белени, и небелени. Добавете печения чесън, а след това една капачка узо. Щом алкохолът се изпари, добавете топъл рибен бульон, нарязаните на кръгчета маслини и каперсите. Добавете пасираните печени чушки и нарязания на ситно домат. накрая добавете сметаната и оставете соса леко да покъкри. Поръсете листата босилек и дръпнете от огъня.
5. Отлепете хартията от кнедлите. Поднесете една кнедла в средата на чинията. Около нея сипте скариди и со, а отгоре поставете небелената скариди.

Продукти

За кнедлите:

  • 200 г брашно
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка захар
  • нази /палмово вино/
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 купичка нарязани патладжан
  • морков
  • зелена и червена чушка
  • зехтин
  • 1 с.л. семена от фенел
  • сол и черен пипер
  • 1 шепа листа мента
  • босилек и магданоз

За скаридите:

  • 300 г кралски сакриди
  • 2 с.л. масло
  • 1 с.л. семена от фенел
  • 2 скилидки печен чесън
  • 3 с.л. пюре от печени чушки
  • 5 черни маслини без костилки
  • 1 с.л. каперси
  • 0.5 домат
  • 50 мл течна сметана
  • 1 връзка босилек
  • сол и черен пипер
  • 100 мл рибен бульон
  • узо

Свързани рецепти